Sdružení Děti Země přijímá nominace na titul Ropák roku a Zelená perla

Už 21. ročník ankety Ropák roku vyhlásilo sdružení Děti Země. Mezi kandidáty je například současný ministr dopravy Dan Ťok. Cenu Ropák roku uděluje sdružení za antiekologický čin. Za antiekologický výrok udílí ocenění Zelená perla. Navrhovat vítěze mohou lidé i organizace do 8. dubna. Jména vítězů se dozví 22. dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antiekologická cena Ropák a Zelená perla

Antiekologická cena Ropák a Zelená perla | Foto: Děti Země

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, kterým si nominaci ‚zasloužil‘. Může to být prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na uskutečnění nějaké stavby, která může poškodit životní prostředí. Loni navrhli lidé celkem 12 kandidátů.

U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné napsat jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni vybírala porota ze třiceti výroků.

Důvod letošní nominace ministra dopravy Dana Ťoka je to, že ministerstvo během loňského roku bojovalo proti zařazení dvou lokalit na Labi do soustavy Natura 2000, ačkoliv to odborné studie deset let požadují. Jde o území u Děčína s plánovaným jezem a o Slavíkovy ostrovy u Přelouče s uvažovaným plavebním kanálem.

Na cenu Zelená perla kandiduje například komisař Stanislav Blažek z policejního dopravního inspektorátu v Hradci Králové.

Předsedovi Dětí Země Miroslavu Patrikovi se nelíbil jeho výrok na adresu cyklistů, který se objevil v rozhovoru pro MF DNES.

„Cyklista je podle mého soukromého názoru neidentifikovatelný lotr, který nemá žádnou registrační značku, běžně jezdí po chodníku, v protisměru, na červenou, po přechodech a v podnapilém stavu,“ řekl policejní komisař Stanislav Blažek.

V anketě Ropák roku už vysoce postavení politici bodovali v uplynulých letech. Loni to byl ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD. V anketě Zelená perla v roce 2014 zvítězil výrok prezidenta Miloše Zemana. V dřívějších letech získávali cenu různí ministři dopravy, ministři průmyslu, ale i ministři životního prostředí či ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský.

Vítězové anticen Ropák roku a Zelená perla roku | Foto: Český rozhlas

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme