Statisíce včel možná pomůže zachránit lékárnička, která rozezná včelí mor

Jihočeští vědci vyvinuli balíček, preventivní lékárničku, který dokáže předejít zkáze včelstva tím, že včas odhalí infekci včelím morem. Ten zahubil v Evropě už miliony včel. Problém je hlavně ve zdlouhavé detekci patogenu a rychlém šíření choroby pomocí spor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelín, včely, včelín

Včelín, včely, včelín | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

Balíček, který se vejde do kapsy, pomáhal vytvořit mikrobiolog z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Václav Krištůfek.

„Je tady kartička, která obsahuje speciální médium pro růst patogena Paenibacillus larvae. Kartička se dá do inkubátoru, po sedmi dnech se vyjme a odečte se počet kolonií, které narostly na médiu,“ popisuje, jak s lékárničkou zacházet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékárnička včelaři umožní včasnou detekci včelího moru, a tím i záchranu včelstva

Podobné vyšetření si až doteď žádný včelař sám udělat nemohl. Vzorky totiž zkoumá Státní veterinární ústav, kterému takové vyšetření trvá asi dva týdny. Preventivní balíček dobu zkrátí na týden. Každý den je přitom velmi důležitý, nákaza se šíří extrémně rychle.

„Včely, když čistí buňky, vynáší miliardy spor z úlu a samozřejmě se také infikují uvnitř. Když jsou včely oslabené, tak dojde k tomu, že je napaden také úl včelstev z okolí. Tím, jak se dotýkají, se kontaminují a vynášejí spory ven a do svých úlů. A tak vlastně dochází k šíření moru včelího plodu,“ vysvětluje Krištůfek.

„Spora je velmi odolná díky tomu, že má na svém povrchu sedm vrstev, takže vydrží například i radioaktivní záření a bod varu,“ dodává.

Počet ohnisek včelího moru v naší republice se za čtyři roky zvýšil o 40 procent. Včasné vyšetření by toto procento mohlo snížit, tvrdí Václav Krištůfek.

„Pokud se spory ve včelstvu vyskytují v menším množství, tak se dá leccos udělat, a to zejména po hygienické stránce, po stránce chovu silných včelstev, výměny starých úlů. Pokud udělám tyhle opatření, můžu včelstvo zachránit,“ myslí si.

Jihočeští vědci získali na tento objev mezinárodní patent a v prosinci začnou balíček testovat s českobudějovickými včelaři. Na konci příštího roku by se malá lékárnička měla dostat na trh.

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme