Tetřev má v Beskydech větší šanci na záchranu, nová odchovna ročně vypustí až dvacet ptáků

Kriticky ohroženého tetřeva hlušce má pomoci zachránit nová odchovna. Moderní zařízení vzniklo pod horou Travný v Krásné na Frýdecko-místecku. Ročně by tu chtěli odchovat zhruba 20 kuřat tetřevů a vypustit je do volné přírody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tetřev hlušec při toku na tokaništi

Tetřev hlušec při toku na tokaništi | Foto: archiv České společnosti ornitologické, Miroslav Kohel

Podle odhadů žije v Beskydech posledních 10, možná 15 těchto plachých ptáků.

V provozní budově jsou i mrazáky plné borůvek a malin, kterými se tetřevi krmí. Do samotné odchovny ale lesník Vlastimil Novák nikoho cizího nepustí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nové odchovně tetřevů natáčela redaktorka Iva Havlíčková

„On buď začne bláznit, létat, nebo se schová a ten pták je vystresovaný a může samozřejmě dostat infarkt, že mu praskne srdíčko stresem, nebo potom začne mít průjem, začne být nemocný a prakticky dochází k úhynu,“ objasňuje lesník.

Ptáky je proto možné pozorovat na dvou velkých monitorech. Chovné hejno lesníci dovezli z Polska.

„Máme čtyři kohouty, osm slepiček,“ dodává lesník Vlastimil Novák.

Tetřev je poměrně mohutný pták, samec váží asi 5 kilogramů. Prvních 20 nově odchovaných kuřat vypustí lesníci do volné přírody už za rok, věří Václav Langer z Lesů České republiky.

„Doufáme, že ano, i proto jsou ti chovní ptáci tady už na podzim, ať vidíme, jak reagují, co jim třeba vadí, aby měli na jaro, kdy začne tok, klid, mohli se rozmnožovat, klást vajíčka a líhnout kuřátka,“ doufá Langer.

Vybudování odchovny stálo asi 18 milionů korun, z velké části ji zaplatili evropské dotace. Kromě soustavy dřevostaveb lesníci upravili i přes 300 hektarů lesních porostů.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme