Tisíce havranů přilétají každý den na okraj Přerova. Krákání je slyšet už zdálky

Každý podvečer to na okraji Přerova vypadá jako v Hitchcockově hororu Ptáci. K přírodní rezervaci Žebračka se dvakrát denně slétají černá mračna havranů. Míří sem z míst vzdálených desítky kilometrů. Někteří krouží ve vzduchu, jiní doslova obsypou všechny stromy v okolí. Po setmění odlétají na bezpečná nocoviště. Na stejné místo se vrací zase brzy ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havran polní

Havran polní | Foto: Adolf Goebel

Podle ornitologa Jiřího Šafránka jde o pravidelný havraní rituál, který nabízí úchvatnou podívanou a také působivou zvukovou kulisu.

„V tuto chvíli jich tady může být asi 5 až 10 tisíc,“ ukazuje Šafránek. Havrani podle něj nocují v obřích hejnech především kvůli predátorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce havranů přilétá každý den na okraj Přerova. Jejich krákání je slyšet už z dálky. Na místě natáčela reportérka Jana Zemková

„Společná nocoviště jsou obvyklá u řady druhů. Pomáhá jim to proti případným predátorům, protože na velké hejno si málokdo troufne,“ upřesňuje Šafránek.

Přirozeným nepřítelem havrana může být například jestřáb lesní nebo kuna. Velké hejno ptáků ale případné predátory zastraší.

Brzy ráno se celý rituál opakuje. Havrani přilétají z nocoviště, chvíli se zdrží a pak se rozlétnou za potravou.

„Havrani vyletí z nocoviště v jednom proudu a rozdělí se do různých směrů na všechny možné strany od Přerova. Tam, kde najdou potravu, se vypraví další den znovu,“ doplňuje ornitolog Jiří Šafránek.

Havrani se v zimě živí převážně zbytky zemědělských plodin na polích, jako je třeba kukuřice nebo řepa. Mají rádi také ořechy nebo jablka v zahradách a jejich oblíbenou potravou jsou i zbytky na skládkách.

K Přerovu se havrani stahují už několikátou zimu. Jejich počty jsou ale stále nižší. Zřejmě kvůli teplejším zimám míří více na sever, třeba do sousedního Polska.

Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme