Trénink stěhování i hledání krmení. Dny zvířatům v zoo zpestřuje takzvaný enrichment

I když to běžný návštěvník pražské zoo asi netuší, v zahradě se učí a hrají si i zvířata. Činnost je součástí takzvaného enrichmentu, zjednodušeně tedy volnočasových aktivit pro zvířata. V rámci něj je chovatelé můžou učit hledat jídlo nebo i trénovat na stěhování do nových prostor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gorila

gorila | Foto: Fotobanka Pixabay

Na proces, při kterém se budou muset přemístit z dosavadního domova do nového, připravují právě chovatelé gorily.

„Ta zelená mříž, co je po mé levici, je transportní bedna. Tady jsme před pár měsíci začali s tréninkem goril na přesun do nového pavilonu. Chceme naučit ideálně všechny gorily, aby dobrovolně vstoupily a nechaly se zavřít v transportní bedně,“ popsal kurátor primátů pražské zoo Vít Lukáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Součástí chovu v moderní zoo je i takzvaný enrichment. Co termín znamená, popsala Eva Rajlichová

Když se totiž gorila transportní bedny přestane bát, chovatelé si ušetří anestezii a hlavně rozdělování jejich skupiny. „Je těžké je oddělit od sebe. Jsou velmi kompaktní tlupa, rodina,“ dodal.

Podle Víta Lukáše je výcvik goril oproti ostatním snadný. I menší druhy ale mají dobrou paměť, jako třeba kotulové veverovití.

„Já jsem donedávna nosil dlouhé vlasy. Přišel jsem tam čerstvě po ostříhání s krmením. Úplně jsem zíral, že najednou ke mně naskákali a šli si pro to, ale během pár vteřin mě dospělé samice rozeznaly. Začaly pištět a znova se to celé rozprchlo,“ vyprávěl.

Osvědčenými baviči jsou mláďata

Základem enrichmentu je hlavně dobrý vztah mezi zvířetem a chovatelem. Některá z nich pak svými kousky můžou bavit i návštěvníky. Třeba tříletý samec lamy Sancho se teď učí mimo jiné vystoupat na dřevěné špalky.

Sancho dostává za pokrok drobnou odměnu - nakrájené ovoce. Některým zvířatům ale stačí i pochvala od chovatele.

Rozruch v zoo: česká vlčice utekla před německým nápadníkem. Schovejte se, slyšeli návštěvníci

Číst článek

„Máme tady dvě domácí mini prasátka. Jedna z nich se jmenuje Pepina. V případě, že bych u sebe odměny neměl já, tak na mě bude naštvaná. V případě, že u sebe odměny nemá kolegyně Klára, tak je to Pepině naprosto jedno, protože Klára ji podrbe a bude naprosto šťastná,“ řekl Sanchův trenér František Šusta.

Zvířatům se musí také vymýšlet zábava. V přírodě totiž tráví hodně volného času hledáním potravy a právě toho využívají i chovatelé v zoo. „Už třeba to, že jim to chovatel nedá do misky, ale rozhází jim to po výběhu. Zvíře musí hledat, takže už tohle, dalo by se říct, je nejjednodušší typ enrichmentu,“ dodala Lucie Průšová.

Co dokáže probrat z letargie i to nejlínější zvíře, jsou ale mláďata. Ta podle chovatelů z pražské zoo zapojí do svých aktivit každého člena skupiny.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme