Tropická vedra nesvědčí také rybám. Nemají dostatek vody ani kyslíku

Jihomoravští rybníkáři bojují s tropickými teplotami. Rybám často chybí kyslík a kvůli suchu klesá voda v rybnících. Pokud nepřijde výrazné ochlazení, začnou ryby hynout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryba, kapr (ilustrační foto)

Ryba, kapr (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Přesné množství kyslíku ve vodě i její teplotu měří rybníkáři pomocí oxymetru. Pokud je teplota příliš vysoká, snižují rybám dávky krmení.

„Momentální hodnota je 106 procent nasycení kyslíku ve vodě, což je dobré. Ale teplota dosahuje 27,7 stupně Celsia. Krmit budeme, ale když jsou teploty nad 25 až 26 stupňů, tak nedáváme dávky plné. Snižujeme je,“ vysvětluje baštýř Zdeněk Karásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tropická vedra nesvědčí také rybám. Nemají dostatek vody ani kyslíku. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Štěpánka Kadlečková

Ryby by energii spotřebovaly na trávení, a chyběl by jim tak kyslík. Vodohospodáři se teď snaží zajistit dostatečný průtok vody a pravidelné střiky. Vody je ale málo i na přítocích.

„Máme velmi málo možností, jak to napravit. Jakékoli aerátory nebo čeřiče na rybnících mají velice malou účinnost na větších plochách. Může se to nasazovat maximálně na menších sádkách,“ popisuje ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Česko zasáhnou silné bouřky. Čeká nás vítr, přívalový déšť a kroupy

Číst článek

Kvůli suchu ubývá voda nejen v řekách, ale i v rybnících. Jejich hladiny každý den klesnou průměrně o půl centimetru až centimetr.

„Dochází i k vysokým odparům z vodních hladin, takže některé rybníky zapadají, čili snižuje se vodní sloupec. I to je velmi negativní, protože životní prostor pro ryby se zmenšuje,“ dodává Osička.

Nižší hladina vodních ploch láká i různé predátory, jako jsou například kormoráni, kteří se živí výhradně rybami. Na vyčíslení ztrát je podle Osičky ještě brzy.

Štěpánka Kadlečková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme