V Británii začíná sezona honů na lišku. Pravidla ‚sportu‘ lovci často porušují

V Británii dnes začíná sezóna honů na lišku. Ve Spojeném království se kdysi krutá kratochvíle v posledních 10 letech významně proměnila – většina lovců na koních lišku ani nezahlédne a ani po tom vlastně netouží – stále se však najdou i takoví, kteří pravidla porušují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liška obecná

Liška obecná | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Martin Mecnarowski

Takzvaný parforsní hon na lišku, kdy je divoké zvíře pronásledované a následně usmrcené smečkou psů, kterou následují lovci na koních, je ve Spojeném království možný už jen v Severním Irsku.

Ve Skotsku ho zakázali v roce 2002 a v Anglii a Walesu po velkých tahanicích o dva roky později.

Nejčastěji se nyní pořádá takzvaný „drag hunting“, kdy se smečka psů a jezdci ženou mnoho mil za uměle položenou stopou většinou liščí moči. To je v podstatě jezdecký sport, kdy účastníci dávají na odiv své umění v sedle. Praktikuje se také „hound trailing“, což je pěší varianta zmíněného honu.

Pořádají se i klasické hony se zbraněmi, kdy však lze použít maximálně dva lovecké psy. Ti mají za úkol vyštvat lišku z nory a buď ji přímo zabít, nebo ji nahnat do rány lovcům.

Důkazy od ochránců zvířat

Pravidla ovšem řada lidí nedodržuje, jak dokazují třeba videozáznamy z honů, které pořizují hlídky ochránců zvířat. Od roku 2005 do roku 2011 obvinili v Británii z porušení loveckého zákona 332 lidí, u 239 z nich soud konstatoval vinu.

Třeba minulý měsíc odešli od soudu s pokutou tři lovci, kteří se vydali na hon se smečkou psů. Ta měla sledovat uměle položenou stopu, ale údajně omylem vyštvala z nory lišku.

Záznam tajně pořízený Ligou proti krutým sportům ukázal, jak jeden z lovců zvedl klobouk na znamení, že začíná skutečný hon.

I když se pravidla honů v posledních desetiletích posunula směrem k větší ochraně zvířat, jsou i lidé, kteří by uvítali jejich změkčení.

Letos na jaře se třeba vládní Konzervativci pokusili protlačit parlamentem dodatek zákona, který by umožňoval hon na lišku s pomocí psí smečky chovatelům ovcí, kterým šelmy ohrožují stáda.

Návrh se zamlouval i premiéru Davidu Cameronovi, ale nenašel dostatečnou podporu u poslanců. Většina z nich měla dojem, že by se tak otevřela zadní vrátka pro návrat klasických, krvavých honů na lišku.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme