V jižních Čechách zimuje méně labutí. Naopak je podle ornitologů láká Praha

Lidé zvyklí krmit labutě v Českých Budějovicích si všímají, že letos je na Vltavě ve městě těchto ptáků méně. Není to jediná takto „postižená“ jihočeská lokalita. Podle ornitologa Petra Pavlíka se letos labutě na některých tradičních zimovištích v regionu vůbec neukázaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

labuť

labuť | Foto: Fotobanka Pixabay

„Nosíme rohlíky, a nemáme je komu dávat. Jediný, kdo chce rohlík, jsou holubi,“ říká paní Soňa, která k Vltavě v Českých Budějovicích chodí krmit labutě s malými dcerami.

Dřív podle ní byly na řece desítky ptáků, teď se jedná spíš o jednotlivce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o zimování labutí v jižních Čechách natočila redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Podobně je tomu i na jiných místech. Podle jihočeského ornitologa Petra Pavlíka se letos labutě neukázaly třeba na tradičních zimovištích ve Strakonicích na soutoku Otavy a Volyňky a ani v Písku.

A kde tedy vlastně tyto labutě zimují? „Mám zkušenost – a pražští ornitologové vědí – že oproti minulým desetiletím výrazně stoupl počet zimujících ptáků na Vltavě v Praze, zejména labutí a racků chechtavých,“ nabízí vysvětlení Petr Pavlík.

Podle něj v tom může hrát roli, že jsou ptáci v Praze masivně přikrmováni.

„To jsou stovky lidí každý den, kteří chodí s pečivem nábřeží na smíchovskou stranu a ve velkém jak ty racky, tak ty labutě krmí. Velká část těch labutí tam pak zůstává a některé páry hnízdí v centru tohoto velkoměsta, jiné tam víceméně několik let jak nehnízdící zůstávají a přiživují se i před hnízdní sezónou,“ doplňuje Pavlík.

Jitka Cibulová Vokatá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme