V mongolském Bulganu čekají na přílet klisen koně Převalského

Měsíce příprav a plánování návratu čtyř kobyl koně Převalského do Mongolska jsou u konce. Koně už se vydali na cestu, na jejímž konci najdou nový domov v národním parku Gobi B a časem se přidají k tamním stádům. U letiště v mongolském Bulganu už na ně čeká tým z pražské zoologické zahrady, který tam právě vyřizuje poslední formality pro hladký průběh transportu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klisny v aklimatizační ohradě

Klisny v aklimatizační ohradě | Foto: Zoo Praha, Miroslav Bobek

Označit auta, rozdat pokyny řidičům, přivést místního veterináře, znovu zkontrolovat všechny potřebné doklady. To je v posledních hodinách náplň práce zaměstnanců pražské zoologické zahrady, kteří do Mongolska přijeli s předstihem, aby se tu o všechno postarali.

Přehrát

00:00 / 00:00

V mongolském Bulganu už netrpělivě čekají na přílet čtyř kobyl koně Převalského

Nejdůležitější úkoly už jsou podle zoologického náměstka Jaroslava Šimka hotové:

„Vyhodnocuje se výběr cesty, kudy koně pojedou ve finální části. Posledních 60 km opustíme asfaltovou cestu a pojedeme terénem. Je zapotřebí ji náležitě projet, zkontrolovat stav cest. Narozdíl od jiných let byly letos intenzivní deště a bouřky. Řada cest se změnila v oraniště.“

Silné deště dělaly týmu starosti ještě z jednoho důvodu. Přistávací dráha letiště v Bulganu je totiž nezpevněná, uválcovaná plocha a chvíli se zdálo, že tu armádní CASA nebude moct přistát.

Přistání na jiném letišti sice možné je, pro koně by to ale znamenalo o mnoho hodin delší cestu na korbě nákladního auta do národního parku.

Dlouhou cestu přes půl zeměkoule zvládli pražští koně Převalského bez úhony | Foto: Zoo Praha

Runway v Bulganu přijel prověřit armádní pilot Petr Mázl, který bude také navigovat letoun při přistání:

„Po vizuální kontrole tady na letišti jsme přišli na to, že prvních 400 metrů, kdy bude letadlo přistávat, bylo zaplaveno vodou, je tu trošku bláta. Místní technici ale řekli, že to stihnou odstranit. Pokud ne, uberou nám 400 metrů z 1800metrové dráhy. Těch 1400 metrů nám na přistání bohatě stačí.“

Po dosednutí týmu zoologické zahrady potrvá asi dvě hodiny, než naloží klisny na nákladní auta. Zvířata také prohlédne místní veterinářka.

U transportu koní Převalského není paní Purevsed poprvé a tak už ví, jak na náročnou cestu reagují.

Přistání v Bulganu. Vojenský letoun přistával na nezpevněné ploše bulganského letiště | Foto: Zoo Praha, Jaroslav Šimek

Říká, že jsou to silná zvířata a stres zvládají dobře. Z Prahy prý přilétají v dobrém stavu a na prostředí národního parku Gobi B si rychle přivykají.

Do příletu koní zbývají už jen hodiny. V Bulganu pomalu roste napětí - lidé z pražské zoo i místní, kteří s transportem koní Převalského pomáhají, doufají, že převaláci v pořádku doletí a že je při převozu do mongolské stepi nečekají žádná nepříjemná překvapení.

Zoo Praha dlouhodobě usiluje o zachování ohroženého druhu koně Převalského. Od roku 2011 uskutečnila ve spolupráci s Armádou ČR už čtyři transporty koní, chovaných v lidské péči, zpět do jejich domoviny - mongolských stepí.

Zároveň podporuje správu národního parku Gobi B, když pomáhá zajistit potřebnou techniku jeho strážcům, kteří zejména sledují populaci koní v terénu a v době tuhých zim je přikrmují.

Kůň Převalského (poslední druh divokého koně vůbec) je světu znám od roku 1881. O necelých sto let později, na přelomu 60. a 70. let 20. století, byl však ve volné přírodě vyhuben. Přežil jen v péči zoologických zahrad.

Mimořádnou zásluhu na zachování koně Převalského má právě Zoo Praha, která chová koně Převalského nepřetržitě už devadesát let a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme