V Moravském krasu se objevil rys ostrovid. Podle stop už tam možná žije několik měsíců

V Moravském krasu se nejméně od září pohybuje rys ostrovid. Výskyt této vzácné šelmy na jižní Moravě v pátek potvrdila Agentura ochrany přírody. Podle ČTK rysa zdokumentovali pracovníci brněnské Mendelovy univerzity. Lidé by se měli při projíždění Moravským krasem mít na pozoru, aby zvířeti neublížili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rys ostrovid

Rys ostrovid | Foto: CC0 Public domain

„Bylo by fajn, kdyby lidé při jízdě autem dávali poněkud více pozor, protože rys je aktivní zejména za soumraku, večer nebo v noci. Mohou ho například oslnit světlem a mohlo by dojít k nějakému zranění. Takže to chce dávat bacha, aby náhodou do této vzácné šelmy nenarazili,“ říká zoolog Antonín Krása.

Podle vědců to vypadá, že se rys vyskytuje v Moravském krasu a širší oblasti Drahanské vrchoviny už delší dobu. To minulý týden potvrdily i nálezy stop. Nezpochybnitelný důkaz přinesla také fotopast, umístěná u nalezené stržené kořisti.

Rys Luděk se z Lince vrátil do Česka. Na cestě dvakrát překonal Dunaj

Číst článek

„Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů. Jeho výskyt nedaleko od jihomoravské metropole není důvodem k obavám. Lidem se vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější,“ dodal Krása pro ČTK.

Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma, která loví menší kopytníky. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.

Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata. Největší česká populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60 až 80 dospělých rysů.

ČTK, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme