V přírodě se už objevují první klíšťata. Je nejvyšší čas na očkování

V přírodě už se objevují první klíšťata. Mírná zima podle některých odborníků navíc nahraje jejich většímu počtu. Česká republika zaznamenává nejvíce případů klíšťové encefalitidy mezi zeměmi Evropské unie. Přitom proočkovanost Čechů je stále ještě nižší než v západních zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťata (ilustrační foto)

Klíšťata (ilustrační foto) | Foto: škudci.com

Původně se v České republice vyskytovala dvě ohniska nákazy – v jižních Čechách a Jeseníkách. Ta se ale postupně rozšířila na celé území.

Nakazit se mohou nejenom lidé, kteří po Česku cestují a navštěvují přírodu, ale i ti, co mají po desítky let svá oblíbená místa na houby, rybaří na stejných místech nebo mají zahrádku na stejném místě.

„Neuvědomí si, že i když se jejich životní styl nezměnil, tak klíšťata se dostala až k nim, přímo na jejich území. Právě oni jsou ti, kterým klíšťová encefalitida zkazí život. Jeho kvalita jde po infekci prudce dolů. Navíc každý rok se vyskytují případy úmrtí, minimálně jeden,“ říká specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí Rastislav Maďar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klíšťata začínají útočit. O prevenci mluví specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí Rastislav Maďar

Klíšťata přezimují pod spadaným listím, přízemní mrazy pro ně zatím nejsou ideálním prostředím.

„Jejich aktivita je zatím nízká. Lze ale očekávat, že už v dubnu se to změní a jejich aktivita půjde prudce nahoru,“ předpovídá epidemiolog.

Jedinou účinnou specifickou ochranou před klíšťovou encefalitidou je očkování. A protože imunita nastupuje až po druhé dávce, kterou je možné aplikovat až za dva týdny, je teď ideální období pro vakcinaci.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza | Foto: Český rozhlas

Na další onemocnění, které kromě klíšťové encefalitidy přenáší klíště – lymeskou boreliózu, účinkuje pouze repelent a vhodné oblečení do přírody.

„Vakcína bohužel není v dohledné době k dispozici. Zatím se musí užívat nespecifická ochrana. Boreliózu lze na rozdíl od klíšťové encefalitidy léčit antibiotiky.“

„U boreliózy platí, že když se vám přisaje klíště, tak boreliózu přenese za mnohem delší dobu než virus encefalitidy, které může klíště přenést už za dvě hodiny. Takže když se někdo vrátí z pobytu v přírodě po delší době než dvě hodiny, ihned najde a odstraní klíště, tak může být pozdě,“ dodává Maďar.

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme