V San Diegu utratili samici nosorožce bílého, na světě jsou už jen tři

Světová populace severního bílého nosorožce se smrskla na pouhé tři kusy. Po úmrtí Nabiré ve Dvoře Králové nad Labem se teď rozhodli ošetřovatelé v zoologické zahradě v americkém San Diegu utratit 41letou samici Nolu. Byla totiž nemocná a její stav se rychle zhoršoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní bílý nosorožec Suni

Severní bílý nosorožec Suni | Foto: Zoo Dvůr Králové

Zdravotní problémy Noly, kterých bylo více, souvisely s jejím věkem. Měla totiž na nosorožce úctyhodných 41 let. Její stav se zhoršil po infekci, kterou jí sice ošetřovatelé léčili, ale Nola přestávala přijímat potravu.

Její kondice se o víkendu zhoršila tak, že chovatelé rozhodli o jejím utracení. Nola byla poslední svého druhu na americkém kontinentu.

Důvodů, proč jsou severní bílí nosorožci na pokraji vyhynutí, je více, jak britskému Daily Mail řekl zástupce kurátora savců San Diego Zoo Andy Blue.

Nosorožci se podle něj stali obětí občanských válek ve střední Africe a hlavně pytláctví kvůli rohovině. Vedení zoo na twitteru napsalo, že úmrtím Noly jsou chovatelé zdrceni.

Poslední bílý nosorožec v Evropě uhynul ve Dvoře Králové nad Labem v červenci. Zbývající tři jsou v Africe. Samec Sudán, samice Nájin a její dcera Fatu jsou v keňské rezervaci Ol Pejetě, kde se experti pokouší druh zachránit před vyhynutím a kam byli převezeni ze Dvora Králové převezeni v roce 2009.

Samice nosorožce bílého Nola je nemocná. Patří k posledním zvířatům svého druhu

Číst článek

Nosorožec bílý | Foto: ČTK

Severní bílý nosorožec Suni | Foto: Zoo Dvůr Králové

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme