V Srní se otvírá návštěvnické centrum, odkud lze pozorovat vlky

Lidé, kteří by si chtěli zblízka prohlídnout vlčí rodinu, mají možnost u Srní na Klatovsku. Výběh těchto šelem najdou u nového návštěvnického centra, které otvírá Správa národního parku Šumava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí šumavského návštěvnického centra v Srní Jiří Kec

Vedoucí šumavského návštěvnického centra v Srní Jiří Kec | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

„Návštěvníci v této době uvidí kompletní rodinku. Na jaře se nám narodila tři vlčata,“ říká náměstek ředitele Správy NP Šumava Miloš Juha.

Výběh, kde zvířata jsou, má rozlohu zhruba tři hektary. Lidé si mohou šelmy prohlédnout z asi 300 metrů dlouhé, vyvýšené dřevěné lávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém návštěvnickém centru u Srní na Klatovsku natáčela redaktorka Jitka Englová

„V tom nejvyšším bodě je vysoká kolem šesti metrů a máte pocit, jako když jdete volně lesem s vlky,“ popisuje Juha. Součástí stezky jsou i informační tabule, lavičky nebo terasy.

Na rozdíl třeba od pozorování jelenů v Kvildě si prý návštěvníci – včetně těch s fotoaparátem – v Srní téměř zaručeně přijdou na své.

„Jednak je výběh přehlednější, a pak vlci jsou velmi akční. Stále jsou v nějakém pohybu, takže málokdy se stane, že by nebyli vidět,“ říká Juha.

Okruh vede od nového návštěvnického centra, které tu vyrostlo za více než 70 milionů korun. V něm je připravená expozice o životě šelem, jejíž součástí jsou i zvukové záznamy nebo filmy.

Podoba jednotlivých místností centra se liší podle toho, k čemu se využívají. Podlahy jsou třeba dubové nebo je tvoří betonová stěrka a lze tu najít malá okénka jako v šumavské chalupě, stejně jako stěnu, která je téměř celá prosklená.

Šumavské návštěvnické centrum v Srní | Foto: Jitka Englová

Zvenku je celý dům obložený modřínem, který není nijak ošetřený, a tak by měl postupem času hodně zešednout.

Dům je takzvaně energeticky pasivní, je tedy navržen tak, aby spotřeboval co nejméně energie. „Myslím, že je to jeden z mála energeticky pasivních domů pro veřejnost v České republice. Asi by nám stačila jedna ruka, kdybychom je počítali,“ podotýká Juha.

Návštěvnické centrum bude přístupné celoročně kromě dubna. Vstup je zdarma, řidiči by však měli počítat s poplatkem za parkoviště. Více se lze dočíst na webu NP Šumava zde.

Jitka Englová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme