Včel v kvetoucích sadech je málo, pěstitelé si je musejí půjčovat

V Česku po letošní mírné zimě znovu klesly počty včelstev. Vidět je to nejen v úlech, ale také v sadech. Stromy plné květů stále nejsou opylované. Pěstitelé v Týně nad Bečvou na Přerovsku chtějí škody co nejvíce zmírnit, a tak si pronajímají vozy plné včelstev. S nimi pak doslova kočují z jednoho sadu do druhého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včela. Děčín - zahrada, kvetoucí jabloň. 21.4.2009.

Včela. Děčín - zahrada, kvetoucí jabloň. 21.4.2009. | Foto: Jitka Glöcknerová

„Máme tady devět hektarů jabloní, hektar a půl hrušní, dva hektary třešní a dalších dvacet hektarů švestek. Stromy jsou v plném květu, ale bohužel, jak vidíte, není tu žádná včelka, žádný hmyz,“ stěžuje si pěstitel Antonín Ryšánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku po letošní mírné zimě znovu klesly počty včelstev. Co to způsobuje pěstitelům ovoce, zjišťovala na Přerovsku Jana Zemková

Pomáhá si tím, že včely k sadům dováží. Přesto škodám úplně nezabrání.

„V letošním roce je tady asi 80 včelstev a používáme je, aby došlo k opylení. Každopádně to ovlivní výnosy, o těch 20 až 25 procent bude úroda nižší,“ vypočítává.

Několik vozů plných včelstev zapůjčil týneckému družstvu Josef Raška, který sám pěstuje ovoce na několika hektarech.

„Část včel mám tady, aby mi to stačilo opylit hektar švestek. Pak mám vůz, se kterým kočuji. Nejdřív ke svému černému rybízu, pak do sadu na švestky, pak do řepky. Čím méně má včela k doletu, aby se co nejméně unavila, pak vám i něco donese,“ popisuje včelař.

Včelstva Josefa Rašky pomáhají týneckým ovocnářům | Foto: Jana Zemková

Podle něj letošní zimu nepřežila třetina včelstev. Skolila je nemoc zvaná varoáza.

„Zima byla mírná, včely se neshlukly do zimního chumáče. V republice je úhyn kolem třiceti procent, a někde je to dokonce i víc. Bohužel to neovlivníme, ony si to udělají podle svého a výsledek je, jaký rozhodnou ony,“ poznamenává Josef Raška.

Krádeže úlů se množí. Včelaři do nich instalují online kamery i GPS

Číst článek

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme