Ve washingtonské zoo očekávají narození velké pandy, ta se v zajetí rodí jen zřídka

Washingtonská zoo s netrpělivostí drží všechny tlapky, které má: samici velké pandy by se už za pár dnů mohlo narodit medvídě nebo dokonce medvíďata. Jde o velkou událost, pandy patří mezi nejohroženější živočišné druhy světa a v zajetí se rodí jen zřídka. I proto ve washingtonské zoo čekají se zatajeným dechem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září | Zdroj: Reuters

Před pandím pavilonem panuje vzrušení a opatrná radost. Veterináři potvrdili, že černobílá hvězda zdejší zoo Mei Siang je březí.

Palce jí tu drží davy návštěvníků, kteří se nijak nezlobí, že ošetřovatelé část výběhu pro veřejnost zavřeli, aby zkušená matka měla soukromí a klid.

Ošetřovatel Juan Rodriguez říká, že mládě nebo dokonce mláďata můžou přijít na svět kdykoli od konce srpna do poloviny září.

Panda velká žije v hornatých oblastech centrální části Číny. Samice je březí 97-181 dní a rodí jen jedno nebo dvě malá, slepá a holá mláďata. Z dvojčat zpravidla přežije jen jediné mládě. Ve volné přírodě žije nejméně 1600 jedinců. V zoo se dožívají až 30 let.

Pro Juana, který se o Mei Siang stará, je to prý skoro jako čekat přírůstek do vlastní rodiny.

17letá pandí medvědice má podle Juana skvělou povahu. Své mateřství prý nese s klidem, na příchod mláďat se chystá v doupěti uvnitř pavilonu, ze kterého už téměř nevychází.

Událost je to, jak Juan připomíná, navýsost důležitá. Na světě jsou dnes necelé dva tisíce pand a narození každého mláděte je důvodem k radosti.

Mei Siang - 17letá pandí medvědice z washingtonské zoo má porodit mládě nebo mláďata kdykoli od konce srpna do poloviny září | Foto: Reuters

Novorozenou washingtonskou pandu pak čeká budoucnost v Číně, se kterou washingtonská zoo úzce spolupracuje.

Stejně jako předchozí medvídě Mei Siang by i to budoucí mělo do svého původního prostředí putovat, až mu budou čtyři roky.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme