Vlci sem chodí jak do špajzu, zlobí se chovatel z Broumovska. Přišel už o 40 ovcí

Na Broumovsku se už několik měsíců pohybují vlci. Jsou pravděpodobně dva a podle ochranářů plní v krajině důležitou roli. Jako výborní lovci totiž mohou pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, srnky a další lesní zvěř. V okolí Adršpachu vlci zabili už několik desítek takových zvířat, zároveň se ale zaměřili i na chovné ovce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlk obecný

Vlk obecný | Foto: Martin Mecnarowski, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

„Od listopadu jsme přišli o více než 40 ovcí. Děláme to 25 let a nikdy jsme podobný problém neměli. A teď krmíme vlka, chodí sem jak do špajzu,“ říká chovatel ovcí Karel Krecbach.

Své pastviny teď kontroluje s velkými obavami, za poslední měsíce přišel zhruba o pětinu svého ovčího stáda. Někdy se mu prý ztratí jedno jehně, jindy najde i šest mrtvých kusů najednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlci na Broumovsku zabili od listopadu už stovku zvířat. S chovatelem Karlem Krecbachem, který už přišel o 40 ovcí, mluvil Václav Plecháček

„Přijdu ráno a mám tam roztrhanou ovečku, o kterou se člověk stará tři čtyři roky. A ještě navíc u toho leží třeba dvě ještě nenarozená jehňata,“ popisuje Krecbach.

Je sice myslivec, odstřelit vlka jako chráněné zvíře ale nesmí. Tak se mu alespoň snaží lov co nejvíce znepříjemnit.

„Se synem tady několikrát denně projíždíme, ještě i v noci. Když je tady pohyb, tak ten vlk tady snad nebude řádit,“ doufá chovatel.

Poznat, jestli na zvířata útočil skutečně vlk, není vždy jednoduché. U stáda pana Krecbacha prý ale nejsou pochybnosti.

„Vlk zpravidla útočí nejprve na krk, kde jedním velkým stisknutím kořist usmrtí. Prokousne třeba tepny nebo ji udusí,“ vysvětluje Petr Kafka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Vlci už na Broumovsku zabili několik desítek zvířat | Foto: Petr Kafka, Správa CHKO Broumovsko

Za škody, které vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci. Podle Martiny Götzové z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje úředníci žádost chovatele z Adršpachu o odškodnění právě posuzují.

„Škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy hradí dle zákona stát. Vlastní posouzení za účelem přiznání škody chovateli ještě nebylo ukončeno,“ uvedla.

Podle Karla Krecbacha se ovšem smrt některých kusů nepodařilo zdokumentovat a případné odškodnění tak skutečnou škodu stejně nenahradí.

Václav Plecháček, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme