Z potoků na Vysočině mizí raci říční. Nesvědčí jim horko a odolnější konkurence

Horké léto snížilo na Vysočině počet původních raků v potocích a řekách. Vzácní raci říční neměli dost vody a kyslíku, který potřebují k životu. Ve velkém hynou také kvůli moru, který přenášejí jejich exotičtí příbuzní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rak říční

Rak říční | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V Česku patří raci říční mezi kriticky ohrožené druhy. „Je to jediný z původních druhů raků, který tady žije. Zatím ještě převažuje,“ tvrdí Václav Hlaváč z havlíčkobrodské Agentury pro ochranu přírody.

Vyskytují se prý hlavně pod kameny nebo v kořenech stromů. „Tam se hledají dost obtížně. V tamhle malém potůčku je ale snadno odhalíte.“

Po letošním létě je hledání raků v potoce složitější. Jejich počet klesl nebezpečně kvůli horkému počasí. Připravilo totiž o vodu potoky, ve kterých raci žili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočině ubylo raků říčních. V létě hynuli ve velkém. Více informací přináší reportáž redaktora ČRo Daniela Zacha

„Vody je tady velice málo. Průtok bývá obvykle podstatně větší,“ vysvětluje Hlaváč. Letos prý malé potůčky úplně vyschly a populace raků uhynula.

Raci umírali také v rybnících. Kvůli malému průtoku neměli dost kyslíku. Paradoxně jim nepomohli ani lidé, kteří se je aktivně snažili zachránit. Aniž to tušili, místo raka říčního přesadili exotické druhy, které roznáší nebezpečný račí mor.

„Dobrou snahou může dojít k úplné katastrofě. Protože pokud lidé přenesou raka signálního na jinou lokalitu, kde se třeba vyskytuje rak říční, tak to má za následek většinou úplné vyhynutí původní populace raka říčního,“ upozorňuje Václav Hlaváč.

Pokud lidé chtějí rakům skutečně pomoci, nemají se pokoušet o záchranu na vlastní pěst, ale vždycky přivolat odborníky.

„Rizika spojená s přesunem raků jsou příliš veliká. Potok, kde došlo k račímu moru, je obraz zkázy. Já jsem to viděl několikrát. To je situace, kdy je celé dno pokryto těly mrtvých raků. Nepřežije jediný,“ dodává ochránce přírody.

Hrozbu pro původní populaci raků představuje nejen vzhledově podobný rak signální, ale také rak pruhovaný. Oba druhy se do Evropy dostaly z Ameriky. Jsou mnohem odolnější. Nákaza, kterou šíří, jim neublíží.

Rak pruhovaný | Foto: Tomáš Mařas

ČRo, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme