Zátoka Guanabara v Rio de Janeiru je plná odpadu a fekálií. Do olympiády se ji vyčistit nepodaří

Přestože přihláška k pořádání olympijských her v brazilském Rio de Janeiru obsahovala slib podstatně vyčistit zátoku Guanabara, radnice ani místní vláda velmi pravděpodobně závazek nesplní. Známý aktivista se proto rozhodl poslat fotodokumentaci znečištění rozsáhlé zátoky prokuratuře. Chce, aby zasáhla proti nečinnosti úřadů. Na břehu znečištěného moře zároveň uspořádal i demonstraci proti znečištění zátoky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle aktivistů se už před LOH investovala miliarda dolarů a voda není o moc čistší než dřív

Podle aktivistů se už před LOH investovala miliarda dolarů a voda není o moc čistší než dřív | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na rozlehlé pláži Botafogo v Rio de Janeiru není skoro ani živáčka. A to přesto, že je teplo a pláž nabízí krásné výhledy na okolní hory.

Kdo by se zde ale koupal. Voda je špinavá, na pláži je špína, holubi, a stačí se jen nadechnout. Voda zapáchá jako fůra hnoje.

„Dřív to tu bývalo plné lidí. Vždyť je to tady pohlednice Ria de Janeiro. Učil jsem se plavat tady nedaleko," říká 64letý Edson dos Santos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pláži Botafogo v Rio de Janeiru se protestovalo proti enormnímu znečištění místní zátoky Guanabara. Natáčel tam jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Teď by zde ale do vody nevlezl. Přestěhoval se daleko od Ria a tam i plave. Za dvacet let budou podle něj tímto tempem špinavé i další pláže Rio de Janeira, jako Copacabana a Ipanema.

Na kánoi právě dorazila žena. Při vystupování na pláž se přeci jen smočí, má vodu i pod sebou v lodi.

„Deset let už jezdím na vodu tady v zátoce Guanabara a měla jsem několik kožních komplikací. Používám antibakteriální mýdlo a často i různé léčivé masti,“ říká Letícia Lana.

Její kolegyně kanoistky se prý nechaly očkovat proti infekčním nemocem jako je žloutenka, jen aby mohly jezdit. Letícia říká, že voda je špatná nejen tady v zátoce Botafogo, ale také u mariny Glória, kde se pojedou při olympijských hrách závody ve windsurfingu a jachtingu.

Ona sama běžně ve vodě naráží na velké kusy odpadků, na gauče, postele. Do celé zátoky Guanabara přitéká 10 tisíc litrů fekálií a odpadu za sekundu. Často prý vidí mrtvé ryby nebo želvy, naopak za 10 let viděla jen dvakrát delfíny.

Tenhle záběr by nejspíš v Riu na pohlednici s Cukrovou homolí nedali. Zátoka Botafogo | Foto: David Koubek

O kus dál stojí Mário Moscatelli, organizátor protestu. Biolog, ze kterého se stal za poslední roky horlivý aktivista, obklopen lidmi.

Vykládá, že to je jako s nejnovějším skandálem kolem brazilského fotbalu. Všichni v Brazílii podle něj věděli, že něco není v pořádku, ale proti možným nekalostem zasahuje až americká justice. „Zavoláme ji i sem?" ptá se.

Moscatelli pořídil rozsáhlou fotodokumentaci o znečištění zátoky i lagun v Rio de Janeiru a předal ji Komoře brazilských advokátů. Ta prý bude na státním zastupitelství iniciovat proces proti příslušným správním orgánům.

Mário Moscatelli tvrdí, že znečištění zátoky Guanabara je důkaz selhání politiků: „Nechybí peníze, Rio je plné univerzit a odborníků.“ Do 20 let by podle Moscatelliho mohla být tahle špína úplně čistou vodou. Chce to jen dobré řízení a kontrolu.

Pokud by ale opravdu stačilo 20 let, koupat by se tu dalo už dnes. Politici totiž plán vyčištění moře kolem Ria oznámili s velkou pompou na globální ekologické konferenci, která se tu konala v roce 1992.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme