Závodní holub může svému majiteli vydělat až několik milionů korun

Závodní poštovní holub může stát třeba jen pár set korun, někdy ale i miliony. Se špičkovými holuby se obchoduje v aukcích a na výstavách, v zahraničí se také pořádají závody za vysoké sázky. V Česku se chovu poštovních a okrasných holubů věnuje zhruba 15 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice holubů

Expozice holubů | Foto: Michal Trnka

„Tady v tomto oddělení mám samce – jak chovné, tak závodní,“ říká Petr Bartejs z Prahy, který chová závodní poštovní holuby už 13 let a holubaření převzal po svém otci.

„Třeba tenhle je takový mohutnější, to je holub na krátké a střední tratě. Ten by měl dobře létat do 400 kilometrů,“ popisuje.

Když se člověk chovatelství holubů věnuje naplno, může se tím i uživit. A někdy může vydělat i miliony.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Chovu holubů se v reportáži věnovala redaktorka Zuzana Petráňová

„Podle některých chovatelů je byznys chovem, výstavami a oceněním holubů tak dobrý, že jeden holub dokáže svému majiteli – těch naprosto špičkových chovatelů a špičkových holubů – za svůj celkem krátký život vydělat na několik automobilů,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Že je někdy holubářství úspěšný byznys, potvrzuje také zakladatel časopisu Svět holubů Tomáš Sousedík:

„Úspěšní chovatelé mají poměrně velké zisky. Dneska se třeba létá v jižní Africe pohár poštovních holubů o milion dolarů. Je to velký byznys. Já třeba vím o případech, že od určitého úspěšného páru dávají za vajíčko deset tisíc korun.“

Na holuby se sází víc než na dostihy

Poštovní holub je tak pro jeho majitele dobrou investicí. Ve světě, hlavně v Asii a Belgii, je sázení na závodní opeřence velmi oblíbené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se dá na závodních opeřencích vydělávat? Radiožurnálu to popsal zakladatel časopisu Svět holubů Tomáš Sousedík

„Dneska se prakticky každý týden sází na závody poštovních holubů daleko více peněz než na dostihy, kterých se zdaleka tolik nepořádá. Řada mých přátel na Západě, kteří se mnou dělají okrasnou holubařinu, má na zahradě zároveň druhý holubník, kde má poštovní holuby. A to jen z toho důvodu, že s nimi každý týden závodí,“ dodává Sousedík.

Další možností, jak na holubech vydělávat, jsou aukce. V poslední době se draží hlavně na internetu, popisuje Petr Bartejs:

„Na aukci se dá fotografie toho daného holuba plus když je to nějaký šampion, nalítaný holub, tak se k němu dají vizitky, co holub dokázal nebo se tam z výkonných holubů dávají potomci.“

Na aukce se může zaregistrovat kdokoli a dražba je během přihazování anonymní. Po skončení aukce pak holubář kontaktuje nového majitele a domluví se na předání holuba.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme