Zázrak. Gorilí mládě z pražské ZOO se jmenuje Ajabu

Dvouměsíční gorilí samec z pražské zoologické zahrady dostal jméno Ajabu. Ve svahilštině to znamená zázrak. Mládě se narodilo samici Shindě a má se čile k světu. Součástí slavnostního křtu, kterému přihlížely desítky lidí, byla i oslava Shindiných 25. narozenin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gorilí samice Shinda a malý Ajabu

Gorilí samice Shinda a malý Ajabu | Foto: Zoo Praha

Podle chovatele Davida Valy je sameček zdravý a daří se mu dobře. „Stále se drží samici na břiše nebo ho Shinda vozí na zádech. On čas tráví tím, že buď spí nebo pije mateřské mléko,“ popsal ve stručnosti denní režim mláděte Vala, který se v pražské ZOO o gorily stará.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ošetřovatelem gorilího mláděte Ajabu natáčel Filip Titlbach

Mládě gorily nížinné přišlo na svět v pražské ZOO 23. dubna. Ošetřovatelé přitom netušili, že Shinda potomka vůbec čeká a vzdali se už veškerých nadějí na to, že by se mohla stát matkou.

Jméno pro gorilí přírůstek vybírali lidé v anketě. Celkem do ZOO došlo asi 3800 návrhů a jméno Ajabu se mezi nimi objevilo devadesátkrát. "Ajabu znamená zázrak. Myslím, že všichni se na něm shodli, protože jsme ztráceli víru v to, že Shinda nakonec zabřezne a mládě donosí ," řekl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Pražská zoologická zahrada chová gorily nížinné od roku 1963, kdy získala samce Titana. V současnosti obývají Pavilon goril kromě Shindy ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. S dospělými zvířaty žijí ještě dvě mláďata - sourozenci Kiburi a Nuru. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu zemřela.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme