Žerou úrodu a ničí okrasné stromy, housenky se přemnožily na Vysočině

Kvůli deštivým dnům a mírné zimě se mnohonásobně přemnožili někteří škůdci. Zahrádkáři na Vysočině ve velkém sbírají hodující slimáky, mšice nebo housenky. Celá klubka jich visí na okrasných javorech, dohola ohlodávají kaštany a z hlávek zelí nebo kapust zůstávají pouhé kostry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Housenka běláska zelného (Pieris brassicae)

Housenka běláska zelného (Pieris brassicae) | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Uživatel: Sannse

Zahrádkářka Věra z Přibyslavi nechce používat insekticidy. Zelené housenky s černými skvrnami, ze kterých se líhnou bělásci zelní, ručně sbírá. Stejně tak i další druh tohoto škůdce, který ožírá keře okrasných dřišťálů.

„Na jaře jsem si koupila sazeničky kapusty, abych měla do polívky. Teď jsem se vrátila z dovolené a podívejte se, na spodku nejsou vůbec listy, zůstala tam jen žebírka,“ ukazuje paní Věra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli deštivým dnům a mírné zimě se na Vysočině přemnožili někteří škůdci. Zahrádkáře trápí slimáci i housenky. Natáčela Hana Mikulincová

Na housenky požírající révu letos s kbelíky vyrazili vinaři a dobrovolníci na jižní Moravě. Sběr housenek i s vajíčky místo jedovatých postřiků doporučuje také předseda jihlavského zahrádkářského svazu Josef Benda.

„Je to potřeba opticky sbírat, pokud toho nejsou hektary. Měli by tomu věnovat pozornost a likvidovat to zavčas,“ upozorňuje Benda.

Horší je to u vysokých kaštanů neboli jírovců maďalů, které letos podle Josefa Bendy hodně trpí.

„Na jírovci se vyskytují takzvané klíněnky. Likvidují hromadně listy, které jsou později žluté a opadávají. Chudák kaštan má co dělat, aby to přežil,“ vysvětluje předseda jihlavského zahrádkářského svazu.

Okrasný javor sežraný housenkou | Foto: Hana Mikulincová

Na přemnožení housenek může mít kromě mírné zimy vliv i velké množství deštivých dnů.

„Když je nepříznivý počasí, tak jsou predátoři hubící hmyz schovaní a nemají potřebu poletovat v dešti,“ popisuje Benda.

Se škůdci se pěstitelé setkávají každoročně. Nejúčinnější je trvale si do zahrady přilákat užitečné živočichy, v tomto případě hmyzožravé ptáky. Vyhovují jim zahrady se vrostlými stromy a hustými keři, ptačí zob a voda na koupání.

Babočka paví oko | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme