Zoo Praha letos investuje téměř 80 milionů, hlavně do Rákosova pavilonu

Přes 78 milionů korun letos investuje zoologická zahrada v Troji. Plán schválili pražští radní. Zahrada už tuto sobotu zahájí hlavní sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chov žiraf v pražské zoo oslaví letos 60. výročí. Od počátku se zde narodilo přes 80 mláďat

Chov žiraf v pražské zoo oslaví letos 60. výročí. Od počátku se zde narodilo přes 80 mláďat | Foto: Zoo Praha, Tomáš Adamec

Expozici papoušků nahradí nový Rákosův pavilon. Celkové náklady včetně zabezpečení svahu nad plánovaným pavilonem budou 34,5 milionu korun, 7 milionů přitom bude zaplaceno z evropských dotací.

„Pravdou je, že práce už začaly,“ říká ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. „Nejde jen o výstavbu pavilonu, ale i o revitalizaci a zpevnění skalního masivu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní investice do rozvoje Zoo Praha přiblížil její ředitel Miroslav Bobek

Rákosův pavilon bude sestávat ze dvou venkovních voliér a řady vnitřních expozic, které návštěvníky zavedou za vzácnými a jen ojediněle chovanými ptáky Nového Zélandu, Nové Guineje, Filipín a Střední i Jižní Ameriky.

Další významnou investicí bude obnova restaurace Gaston za 13 milionů. Původní vážně poškodila povodeň v roce 2013. Nový objekt bude možnému opakování zalití vodou daleko lépe uzpůsoben.

A v neposlední řadě zoo letos za 12 milionu připraví projekt nového pavilonu goril, který bude stát 121 milionů. O jeho výstavě se rozhodlo po opakovaném poničení toho stávajícího povodněmi.

Pražská zoo odhalila, jak bude vypadat nový pavilon goril

Číst článek

"Bude stát v horní části areálu, v konci výběhu žiraf, pod viničným domkem Sklenářkou," vypráví Bobek.

„To je vlastně jediné místo, které dnes připadá v úvahu, protože gorily nemůžeme dát na nějaký severní svah nebo na prudký svah a podobně.“

Jak také Miroslav Bobek uvedl, vznikne tam i nový vchod zoo ze směru od Podhoří.

To ale nejsou zdaleka všechny investice, se kterými zoo letos počítá. Plánuje taky rozšíření wifi pokrytí nebo pokračování vývoje mobilní aplikace.

Papoušek Ara Ararauna | Foto: Jan Potůček

mkp, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme