Regiony

Nejnovější zprávy

| ČTK, Klára Kohoutová |Regiony

Na Ostravsku jsou desítky případů spalniček. Vítkovická porodnice kvůli epidemii zavřela

Počet nakažených spalničkami na Ostravsku stále roste. Hygienici v úterý potvrdili, že nemocných už je 45, mezi nimi je 25 dětí a také zdravotníci. Právě kvůli tomu se lékaři a sestry vytipovaných oddělení moravskoslezských nemocnic musí nechat očkovat. Porodnice Vítkovické nemocnice v Ostravě, která musela být kvůli epidemii spalniček z preventivních důvodů zavřená, se opět otevře pravděpodobně v pátek. V případě příznivého vývoje situace by se tak mohlo stát už o den dříve.

|Filip Titlbach |Regiony

Koncerty, filmové projekce, únikové hry. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy otevřela nový kampus

Většina z nás si výuku na vysoké škole představuje jako nudné a dlouhé hodiny v přednáškových sálech. Karlova univerzita v pondělí ale otevřela kampus, ve kterém chce s výukou spojit i koncerty, filmovými projekcemi nebo třeba únikovými hrami. Kulturní prostor má sloužit nejen studentům, ale taky umělcům, akademikům a obyvatelům města. Kampus sídlí v historických budovách v centru Prahy.

| ČTK |Regiony

Policisté připoutali opilou ženu k mřízi, soud jim vyměřil podmíněné tresty

Okresní soud v Uherském Hradišti ve čtvrtek uložil podmíněné tresty třem policistům, kteří přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. Státní zástupce Leo Foltýn pro ně navrhl roční podmínky. Soud je uložil dvěma policistům, třetí dostal podmíněný trest na rok a půl. Muži vinu odmítají. Rozsudek není pravomocný, neboť si ponechali lhůtu pro podání odvolání. Obžalovaným hrozilo až pět let vězení.

Vražda starších manželů. Kriminalisté podezřívali jejich zetě, ten spáchal sebevraždu

|Anna Jadrná |Regiony

Pražští policisté vyšetřují dvojnásobnou vraždu. Na Jižním Městě byli v noci na čtvrtek zavražděni sedmašedesátiletí manželé. Do jejich bytu před tím přišel jejich bývalý zeť, který seniory a svou někdejší manželku ohrožoval pistolí. Policejní zásahová jednotka ho ráno našla ve Středočeském kraji, zřejmě spáchal sebevraždu.

|Martin Karlík, Tereza Kadrnožková |Regiony

Řidiči vstoupili do stávky. Autobusy nevyjely v Jihomoravském a Olomouckém kraji

Stávka řidičů linkových autobusů výrazněji zasáhla Jihomoravský a Olomoucký kraj, částečně také Pardubický a okrajově Zlínský. Připojili se řidiči městské hromadné dopravy v České Lípě. V Ústeckém kraji, kde měla stávka postihnout především spoje na Šluknovsku, nakonec šoféři na své trasy vyjeli. Řidiči chtějí protestem poukázat na nízké mzdy v oboru, které někde nezlepšilo ani vládní nařízení stanovující od začátku roku vyšší minimální mzdu.

| ČTK, Jan Bachorík |Regiony

Rozhodnutí o stávce nechají odbory v Ústeckém kraji na řidičích. Firma BusLine se dohodla s krajem

V Ústeckém kraji není podle společnosti BusLine důvod ke čtvrteční stávce řidičů. Dopravce uvedl, že v úterý uzavřel s krajem předběžnou dohodu, na základě které Ústecký kraj přispěje na zvýšení mezd řidičů autobusů 5,7 milionu korun do každé oblasti, kde BusLine na základě smluvního vztahu zajišťuje linkovou dopravu.

| ph |Regiony

Na Smíchově zasahovali policisté a chemici. Kvůli podezřelému balíčku evakuovali 160 lidí

Policie a hasiči v pondělí zasahovali v ulici Karla Engliše na pražském Smíchově. Na místě byly nalezeny dva podezřelé předměty, batoh a kanystr s neznámou tekutinou. Hasiči evakuovali 160 lidí z blízkého okolí. Na místo byli přivoláni chemici HZS, kteří látku zajistili a odvezli k dalšímu opatření. Provoz v dotčené oblasti byl obnoven v 18 hodin a 30 minut, informovala pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Praha hledá nového správce Blanky, nabízí 600 milionů korun

| ČTK |Regiony

Praha hledá nového správce tunelového kompletu Blanka po skončení aktuální smlouvy s firmou Satra. Za provoz a údržbu tunelů nabízí za pět let přibližně 600 milionů korun bez DPH. Konečná cena vzejde z veřejné zakázky, vypsané Technickou správou komunikací, která jako městská firma silnice a tunely obhospodařuje. V současné době stojí provoz komplexu asi 20 milionů měsíčně.

|Lenka Kratochvílová |Regiony

Armáda odváží stromy poničené kůrovcem a ničí cesty na Olomoucku, stěžují si tamní obce

Lidé z obcí v okolí Libavé na Olomoucku si stěžují na přetížené kamiony. Ničí jim cesty. Nákladní auta, takzvané kladovky, z okolních lesů totiž odvážejí smrkovou kulatinu napadenou kůrovcem. Lesy ve vojenském prostoru Libavá už řadu let patří k nejvíce postiženým regionům v Česku. Starostové ale teď po vojácích chtějí náhradu za poškozené cesty.

| ČTK |Regiony

Prahou šlo na derby 500 fanoušků Sparty, šest z nich policie zadržela

Prahou prošel pochod zhruba pěti stovek fanoušků Sparty, kteří mířili na fotbalové derby se Slavií. Policie během průvodu zadržela šest lidí kvůli nedovolenému používání pyrotechniky, která čtyři účastníky pochodu zranila. Na bezpečnostních opatřeních, která ligový zápas doprovázejí, se podílí několik stovek policistů.

| ČTK |Regiony

Jeden člověk nepřežil pád dvoumístného letadla na Prachaticku, za letu ze stroje odpadlo několik částí

Z malého sportovního letadla, které se v sobotu 1. dubna zřítilo u Dubu na Prachaticku a jehož pilot zahynul, odpadlo během letu několik částí. Potom se stroj zřítil. V neděli o tom informoval letový inspektor Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Pilotem byl čtyřiašedesátiletý muž z Prachaticka, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Zbytky letounu, jejž zničil požár, budou převezeny ke zkoumání do Prahy. Vyšetřování příčin havárie potrvá podle inspektora měsíce.

| ČTK |Regiony

Padne brutalistní Transgas? Do léta bude jasné, zda je budova na Vinohradské památkou

Rozhodnutí o tom, zda komplex budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze je nebo není kulturní památkou, by mohlo padnout na přelomu dubna a května, řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Developerská společnost HB Reavis plánuje, že objekty zbourá a postaví polyfunkční objekt sestávající ze sedmi budov, který navrhl architekt Jakub Cigler, autor pražských staveb Quadrio či Florentinum.