Poškození žádají v kauze machinací s dotacemi ROP Severozápad přes 2 miliardy

Kauza manipulací s evropskými dotacemi Regionálního operačního programu Severozápad dospěla k soudu. Podle obžaloby ovlivnila skupina osmi lidí projekty za skoro jednu a půl miliardy korun. Mezi obžalovanými je například bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda nebo tři bývalí ředitelé úřadu regionální rady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo 9. září hlavní líčení v kauze údajných machinací s dotacemi ROP Severozápad. Obžaloba z nich viní osm lidí, včetně někdejšího náměstka hejtmanky Pavla Koudu (druhý zprava).

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo 9. září hlavní líčení v kauze údajných machinací s dotacemi ROP Severozápad. Obžaloba z nich viní osm lidí, včetně někdejšího náměstka hejtmanky Pavla Koudu (druhý zprava). | Zdroj: ČTK

Ústecký krajský soud začal dnes projednávat kauzu machinací s dotacemi ROP Severozápad. Poté, co státní zástupce zhruba hodinu četl obžalobu, která měla 16 stran, došlo na upřesňování škody.

Obžalovaní by v případě odsouzení měli dohromady zaplatit přes 2 miliardy korun. Celou částku by podle návrhu měli zaplatit rovným dílem.

Regionální dotační úřad žádá 628 milionů korun, ministerstvo financí pak 775 milionů, dalších více než 600 milionů korun chce po obžalovaných Ústecký kraj a 17 milionů ještě ministerstvo pro místní rozvoj.

Osm obviněných se mělo podílet na machinacích s evropskými dotacemi v objemu 1, 5 miliardy korun, z toho přes 920 milionů korun úřad skutečně proplatil.

K soudu dnes dorazilo sedm z osmi obžalovaných, jeden se pro nemoc omluvil. Mezi osmi obviněnými je i Pavel Kouda, bývalý náměstek ústecké hejtmanky. Ten v úvodu jednání požádal o překvalifikování trestného činu zneužití práv úřední osoby na trestný čin útisku. Navíc žádá samostatný proces.

Soud bude po přestávce pokračovat výslechem svědků. Hlavní líčení je naplánováno do konce roku.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme