Dobrovolníci z osmi zemí světa pomáhají v Plzni s revitalizací parku svatého Jiří

Je jich osm a pocházejí z různých koutů světa. Z Hongkongu, Mexika, Japonska nebo Španělska podnikli dalekou cestu, aby na čtrnáct dnů oblékli pracovní oblečení, gumovky a rukavice a pomohli s revitalizací parku svatého Jiří v Plzni. Jako dobrovolníci se účastní mezinárodního workcampu, který připravila dobrovolnická organizace INEX ve spolupráci se společností Plzeň 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady

Tyršovy sady | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Čistíme park, protože se tady lidé prý bojí chodit. A to dřevo, které sneseme dolů, slouží na rozštěpkování a jako palivo. Takže ani to nepřijde vniveč,“ vysvětluje vedoucí projektu Petr Žabka.

Až z dalekého Hongkongu přijela do Plzně 39letá Pauly Jane:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobrovolníci z osmi zemí světa pomáhají v Plzni s revitalizací parku svatého Jiří. Natáčela o tom redaktorka Monika Zettlová

"Je to už můj druhý workcamp, ráda poznávám nové lidi a ráda cestuju. I v Hongkongu pracuju jako dobrovolník se staršími lidmi. Do České republiky to byl 14hodinový let, v Evropě jsem už popáté, ale v Česku teprve poprvé."

Dalším dobrovolníkem je 25letý José Madrigéz z Mexika:

"Mám rád podobné aktivity dobrovolnického rázu. Přijel jsem do Plzně, protože jsem architekt, ale v budoucnu bych se chtěl víc věnovat krajinné architektuře. V České republice jsem poprvé a líbí se mi tu."

Jistou řekněme raritou workcampu je téměř 70letý Japonec Masa, který také přijel do parku pomáhat:

"Přijel jsem kvůli zaměření projektu na park, v Japonsku pracuju jako úředník a mám na starosti zazeleňování parků. O kempu jsem se dozvěděl od japonské neziskové organizace. Nejsem nejmladší, tak nemůžu dělat těžkou práci, ale myslím, že to zvládám."

Plzeň 2015 má s parkem i další plány

U svatého Jiří pracují už více než týden. „Byli jsme velmi překvapení, protože tady tu plochu udělali velmi rychle. Teď už to tady vypadá jako lesopark a dá se přes porost vidět. Je to moc hezké,“ chválí dobrovolníky Klára Salzmann, krajinářská architektka ze společnosti Plzeň 2015.

Park u svatého Jiří je velmi oblíbenou odpočinkovou zónou a také cennou přírodní lokalitou, Plzeň 2015 chce proto místo oživit i v příštím roce.

„Příští rok bychom tady chtěli vytvořit, říkáme tomu landartarium, neboli Land art laboratoř, a za účasti zahraničních krajinářských architektů, sochařů, umělců bychom chtěli vytvořit pár přírodních plastik, které by lidem toto místo zase víc přiblížily a udělaly ho zajímavějším,“ doplňuje Klára Salzmann.

Dobrovolníci tu svůj dvoutýdenní pobyt zakončí v úterý.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme