V armádním retroměstečku v Pardubicích se představila padesátka legendárních Vétřiesek

Vétřieska, ventra nebo vejtřaska. Všechny zkratky označují legendární nákladní vůz Praga V3S, který v armádě sloužil padesát let. Řídily ho tisíce vojáků a existovala stovka nejrůznějších verzí. Vejtřaskáři měli tento víkend sraz na akci Retroměstečko v Pardubicích. A i když se jejich stroje už pomalu řadí mezi veterány, tvrdohlavě trvají na svém - lepší auto neexistuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená Praga V3S pomohla při natáčení u židovského hřbitova nejen jako rekvizita.

Červená Praga V3S pomohla při natáčení u židovského hřbitova nejen jako rekvizita. | Foto: Petr Kološ

„Praga V3S, označení AV3, je jich dochovaných hrozně málo. Je vyprošťovací a jeřábová. Konstrukčně je velmi dobrá, jezdíme s ní terénem a její prostupnost je úžasná. Samozřejmě je už zastaralá, slabý motor, žádné synchrony, ale taky žádná elektrika. Dnešní vozidla se bez elektriky ani neodemknou,“ představuje svůj vůz jeden z účastníků srazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sraz legendárních vozů Praga V3S si nenechal ujít reportér Josef Kopecký

V Pardubicích je teď největší koncentrace V3S v republice, přibližně 50 kusů. Sehnat všechny vyráběné verze je podle organizátora Pavla Ceradského velmi složité.

„To se nedá, já jsem to jednou počítal a vyšlo mi něco přes stovku. Armáda do nich cpala vše, co šlo, umývárny, zubní ambulance, ozdravovnu, sprchy, polní nemocnici. Bylo a je to úžasný vozidlo, který do dneška nemá konkurenci.“

O tom, že jsou V3Sky stále v kursu svědčí i to, že před 10 lety se pořizovací cena pohybovala kolem 5 až 10 tisíc. Teď začíná na 50 tisících.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme