Klesající hladina Máchova jezera zatím zaměstnala hlavně lodní dopravce

Po šesti letech se začalo s vypouštěním více než šesti milionů metrů krychlových vody z Máchova jezera na Českolipsku. Důvodem je nutná oprava hráze, která se naposledy dělala v roce 1972. Jakmile bude jezero prázdné, začne se s kompletní výměnou potrubí, ovládání stavidla i opravou bezpečnostního přepadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na dalším zabezpečení lodě Máj

Práce na dalším zabezpečení lodě Máj | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Na snížení hladiny se museli připravit i provozovatelé lodní dopravy. Nově opravená loď Máj stojí na úplně jiném místě, než běžně kotví.

„Protože se při vypouštění bude usazovat na dno, museli jsme ho dát na místo, kde je skalnaté podloží, aby neseděl na měkké části," vysvětluje Vladimír Reichert, ředitel společnosti provozující lodní dopravu.

Kolem lodi krouží plovoucí pracovní molo. Na jeho palubě jsou podpěry, které i přesto, že je loď ukotvená a zabezpečená, budou pomáhat udržet její stabilitu. „Loď sedí jenom na dně na skalnatém podloží. Kůly zabezpečíme, aby se nevychýlila na stranu svojí vahou,“ dodává majitel Máje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vypouštění Máchova jezera a dosedání lodí na jeho dno sleduje reportér ČRo Tomáš Mařas

„Jelikož jsme to dělali v době, kdy bylo hodně vody, loď nám neseděla přímo. Museli jsme ji zatížit nádržemi po třech tisících litrech naplněnými vodou. Jakmile klesne voda tak si loď sedne svou vahou a nádrže vypustíme," plánuje lodní dopravce.

Jezero by mělo být vypuštěné v polovině listopadu. Lodě si dosednou a budou se hlídat. Podle Reicherta je všude kolem dost sběračů kovu.

S vypuštěním jezera sem přijedou i hledači zlata. „Těch je tu dost co tu chodí v okolí pláže a hledají poklady,“ usmívá se Vladimír Reichert.

Jezero by se mělo napouštět přibližně v polovině prosince a do prvního května by mělo být plné.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme