Jindřichohradecká úzkokolejka vypraví nové vozy s kulatými okny. Schválil je Drážní úřad

Po kolejích jindřichohradecké úzkokolejky budou jezdit nové futuristické vlaky. Modernizované vozy, které Jindřichohradecké místní drahy zatím jen testovaly, získaly povolení od Drážního úřadu. Kromě většího komfortu pro cestující nabídnou i netradiční pohled na krajinu kulatými okny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak M27 na jindřichohradecké úzkokolejce

Vlak M27 na jindřichohradecké úzkokolejce | Foto: Archiv JHMD

Na koleje by se vozy měly dostat během několika dnů.

I když působí nově, jsou to vlastně přebudované starší kusy. „Původní zůstal rám vozu, podvozky a konstrukce karoserie,“ přiblížil Jiří Pavel z Jindřichohradeckých místních drah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový vlak si byla prohlédnout redaktorka Lucie Hochmanová

Zatím mají vozy zvnějšku šedou barvu, to by se však mělo v budoucnu změnit. „Vnímejme to jako jakýsi podklad neutrálního charakteru. Plánujeme vyhlásit designérskou soutěž,“ přiblížil Pavel.

Kulatá okna, která vozy mají, jsou podle něj sice neobvyklá, ale ne zas tak docela.

„I na webu jsou dokladované případy, kdy třeba ve dvacátých letech ve Spojených státech byl motorový vůz také vybaven kulatými okny a dodnes je to ohromná rarita, na niž se všichni jezdí do Nevady do muzea dívat,“ dodal Pavel.

Lucie Suchánková Hochmanová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme