Náramky, jež seniora rychle spojí se strážníky, se v Třeboni osvědčují. Město pořídí další

Dvě desítky seniorů využívají v Třeboni takzvané bezpečnostní náramky. Zařízení jim umožní rychle přivolat městskou policii – v případě nebezpečí, zdravotních problémů, nebo když u dveří zazvoní neodbytní podomní prodejci. Protože se náramky osvědčily, pořídí jich Třeboň dalších deset.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třeboň

Třeboň

„Já jsem tady ležela sedm hodin v zimě bez pomoci, proto jsem požádala o ten náramek,“ říká paní Zdeňka Brchaňová, jedna z těch seniorů, kteří už náramek využívají.

Zařízení se skládá z šedého náramku na zápěstí, na němž je velké červené tlačítko, a z domácí stanice, která vzhledem připomíná modem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostní náramky, které používají senioři v Třeboni, se zajímala redaktorka Lucie Hochmanová

„Když senior zmáčkne náramek, u nás se rozzvoní speciální telefon. To je telefon, který je určený jen na tyhle náramky,“ vysvětluje velitel třeboňských strážníků Vladimír Školka.

Seniorovi se přes zařízení ozve operátor, který zjistí, o jaký problém se jedná. Podle toho pak policisté postupují dál.

„Pokud senior nekomunikuje, a ty případy jsme tady měli – že byl v takovém stavu, že už komunikovat nemohl, a jediné, co stačil, bylo, že stisknul tlačítko – tak vyjíždíme okamžitě na místo,“ dodává Školka.

Jednou týdně v domluvený čas také operátorka seniorům zkušebně zavolá, aby ověřila, že jejich náramky fungují. Případně se senioři ozvou sami.

Městská policie si o každém uživateli náramku vede podrobnou databázi, ve které nechybí kontakty na rodinu nebo praktické informace týkající se místa, kde senior bydlí.

„Je to takový manuál ke každému seniorovi, pomůcka pro strážníky, kteří zasahují nebo kteří tam vyjíždějí, aby ta naše pomoc byla co nejrychlejší,“ říká Školka.

Lucie Suchánková Hochmanová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme