V Doksech na Českolipsku rozhodovali voliči i o osudu místního zámku

Ze zámku v Doksech na Českolipsku by mohlo být centrum kultury, cestovního ruchu i spolkové činnosti. Město od roku 2012 usiluje o jeho bezúplatné převedení z majetku Libereckého kraje do majetku města. Kraj s tím souhlasil, přesto zámek městu nepatří. Ovlivnit to, jestli bude nakonec v majetku města, mohli voliči o uplynulém víkendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Doksech prochází přestavbou na kulturní centrum

Zámek v Doksech prochází přestavbou na kulturní centrum | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Po dvouletém snažení o převod zámku a nezbytných pracích se rozhodl bývalý starosta Doks a zastupitel Zdeněk Krenický z ODS udělat referendum. V něm měli obyvatelé rozhodnout, jestli chtějí, aby zámek přešel do majetku města. Důvodem byla podle něj příliš přísná darovací smlouva.

„Jsou to přísné podmínky. Jsou tam různé pokuty, když se nebude časově dařit realizovat úpravy. Nebo kdyby náhodou město bylo majitelem a chtělo ho prodat, tak jsou tam další pokuty. Říkal jsem si, ať o tom lidé rozhodnou přímo,“ říká Krenický.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Doksech na Českolipsku rozhodovali voliči v anketě o osudu místního zámku. Na místě natáčel Tomáš Mařas

Podle starostky Doks Evy Burešové ze Starostů pro Liberecký kraj smlouva ale tak přísná není:

„Kdybych si to myslela, tak bych tento návrh smlouvy nikdy nepřijala. My bychom to, co slibujeme, měli splnit do deseti let a následně to patnáct let provozovat. Pokud to nesplníme, tak bychom měli kraji zaplatit účetní hodnotu zámku, což je asi 18 milionů. Ale nejsme vázaní tím, že bychom ho nemohli prodat.“

Referendum zastupitelstvem neprošlo. Obyvatelé Doks se tak mohli k budoucnosti zámku vyjádřit pouze prostřednictvím ankety, která se uskutečnila během komunálních a senátních voleb.

„Otázka je postavená tak, zda souhlasí s bezúplatným převedením zámku do majetku města,“ vysvětlil Jiří Samšiňák, který v jednom z dokských volebních okrsků dohlížel na průběh ankety.

Lidé, kteří k volbám přišli, možnost anonymně vyjádřit svůj názor k převedení zámku využili.

„Mám nějaký názor a ten chci vyjádřit. Není mi jedno, co se zámkem bude,“ řekla jedna z voliček. „Mě mrzí, že je to jen anketa. Výsledky se město vůbec nemusí řídit. Referendem by se řídit muselo,“ dodal další volič.

Výsledky ankety nakonec ukázaly, že obyvatelé letoviska u Máchova jezera chtějí, aby zámek patřil městu. Skoro 75 procent účastníků ankety se vyslovilo pro jeho převod do majetku města. Jestli to tak nakonec opravdu bude, ale rozhodnou nově zvolení zastupitelé.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme