Kostelem v Kružberku opět znějí vzácné varhany. Ničily je války i hladová kuna

Nenápadným kostelem v Kružberku na Opavsku se po víc než půl století opět rozléhá zvuk varhan. A ne ledajakých. Královský nástroj z počátku 19. století totiž patří k nejvzácnějším v celém Moravskoslezském kraji. O svůj hlas přišel už dávno a dlouho se zdálo, že nikomu nechybí. Kostel sv. Petra a Pavla totiž chátrá stejně jako jeho varhany a nebýt iniciativy dvou zapálených lidí, možná by se na ně zapomnělo úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varhany

Varhany | Foto: stock exchange

„Tyto varhany jsou skutečně ojedinělé. Nejsou nejstarší, ale jsou historickou hodnotou,“ říká Jiří Rychtecký, jeden z těch, kteří se zasloužili o znovuotevření kostelíka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kostelem v Kružberku opět znějí varhany. O opravu vzácného nástroje se zajímala Kateřina Daňková

Varhany postavil v době napoleonských válek Josef Sebastian Staudingera z Andělské Hory u Bruntálu.

Ke krnovskému opraváři Ivanu Bokovi se dostaly ve zbídačeném stavu. Nahradit musel desítky chybějících píšťal, které posloužily během světových válek, ale i původní díly, do nichž se pustila kuna.

„Ta kuna vleze do varhan, chytne takový bojový zápal a během jedné seance dokáže poškodit dosti značné množství píšťal,“ popisuje Ivan Bok.

Teď už znějí opravené varhany opět v plné síle. Při mši je ale věřící uslyší jen jednou v roce, a to na svátek Petra a Pavla.

Jiří Rychtecký s bývalou partnerkou Ludmilou Ježovou nicméně v kostele plánují pořádat koncerty, tentokrát už ne na podporu, ale k poctě místních varhan.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme