Obří loutky ovládnou Plzeň, přijede se představit babička i fenka Xolo

Gigantické loutky francouzské divadelní společnosti Royal de Luxe vzbuzují po celém světě údiv. Příští rok se představí také v Plzni. Díky výjimečnosti atrakce, originálním technologiím a výtvarnému zpracování půjde o největší lákadlo Plzně v rámci programu Evropského hlavního města kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loutky

Loutky | Foto: Občané pro Medlánky

Plzeň je prvním městem střední a východní Evropy, kde lidé obří loutky uvidí. Do Plzně jsem se úplně zamiloval, říká umělecký ředitel společnosti Royal de Luxe a autor projektu Jean-Luc Courcoult.

„Měl jsem možnost se trochu seznámit s historií vaší země i Plzně, takže jsem si něco vyslechl o roce 1953, 1968 a o historii pivovaru. Vycítil jsem tady prvek revolty, i když ne nejvášnivější. Vaše země se nacházela vždy mezi dvěma světy – kapitalismem a komunismem,“ míní Courcoult.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obří loutky se představí příští rok v Plzni. Projekt přiblížil umělecký ředitel francouzské divadelní společnosti Jean-Luc Courcoult.

V západočeské metropoli se lidé setkají nejen s loutkou babičky, která je více než sedm metrů vysoká, ale i s třímetrovou fenkou jménem Xolo.

„Babička nebude nejjednodušší, protože tu máte spleť kabelů a drátů. Říkal jsem si, jak tady budou pochodovat, to tady vše vyrvou? Rozhodl jsem se to vyřešit tím, že sem přivezu ještě psa. Víc vám ale o scénáři neřeknu,“ dodává umělecký ředitel společnosti Royal de Luxe a autor projektu.

Scénu představení tvoří vždy konkrétní město. Je potřeba spolupráce všech, aby představení bylo úspěšné, konstatuje Jean-Luc Courcoult.

„Hasiči nám možná pomůžou s jednou scénou, to se ještě uvidí. Možná bude také potřeba pozastavit průjezd tramvají v některé části Plzně,“ přibližuje Courcoult.

Unikátní pouliční představení divadelní společnosti Royal de Luxe uvidí Plzeňané v srpnu příštího roku.

Monika Červená, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme