Primátor Hudeček a lídr pražské TOP 09 Vávra po sporech opouštějí stranu

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Nechtějí prý poškozovat její dobré jméno. Vedení TOP 09 jejich návrh přijalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Hudeček a Jiří Vávra

Tomáš Hudeček a Jiří Vávra | Foto: Český rozhlas

Hudeček Českému rozhlasu řekl, že prý dlouhodobě upozorňoval na nebezpečné vztahy předsedy pražské TOP 09 Jiřího Vávry.

„Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty. V takové straně nemohu být členem,“ konstatoval Hudeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu Tomáše Hudečka a Jiřího Vávry z TOP 09 mluvili dosavadní náměstek primátora za TOP 09 Jiří Nouza a komentátor Petr Nováček

Členem klubu zastupitelů TOP 09 zatím zůstává. „Mám silný mandát od voličů, který nezklamu,“ uvedl.

Podle Vávry byla rezignace jediná možnost, jak udržet stranu jednotnou.

„Vzhledem k tomu, že to byla jediná cesta, jak zajistit, že TOP 09 může dál pokračovat bez rozbrojů a velmi podivných a pokoutných manipulací a dohadování s ANO bez vědomí TOP 09 jako takové, si myslím, že to bylo nejrozumnější rozhodnutí,“ prohlásil Vávra.

Krize je zažehnána?

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že strana je teď díky odchodu Hudečka a Vávry sjednocená.

„Oslabit stranu mohou pouze vnitřní spory. Rezignací obou pánů na členství ve straně vnitřní spory odcházejí,“ domnívá se Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s šéfem pražské TOP 09 a 1. náměstkem primátora Jiřím Vávrou o jeho rezignaci na členství ve straně

Ve vyjednávacím týmu kvůli koalici na pražském magistrátu Hudečka a Vávru nahradí místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a dosavadní náměstci primátora Jiří Nouza a Václav Novotný.

„Předsednictvo také v co nejbližším možném termínu svolá krajský sněm, aby nová politická reprezentace, která už se nebude vyčerpávat vnitřními spory, vedla organizaci v Praze k dalšímu rozvoji,“ dodal Kalousek.

Končí i Vorlíčková a Tůma

Na členství v TOP 09 se dnes rozhodla rezignovat také pražská radní Eva Vorlíčková. Dění uvnitř strany prý sleduje s nechutí.

„S politickou stranou, jejíž vedení bagatelizuje ‚náhodná setkání‘ svých vlivných členů (Jiří Vávra, pozn. red.) s pověstnými pražskými kmotry (Tomáš Hrdlička, pozn. red.), nechci mít nadále nic společného,“ napsala Vorlíčková v rezignačním dopise. V klubu zastupitelů - stejně jako Hudeček - zůstane.

Odchod Hudečka a Vávry z pražské TOP 09 může ovlivnit vyjednávání o koalici

Číst článek

Z TOP 09 odchází i bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který v roce 2010 vedl vítěznou kandidátku strany v Praze.

Ve sporech se oba staví za primátora. K odchodu se údajně chystají i další členové.

Spory trvají měsíce

Spory mezi Hudečkem a Vávrou podle neoficiálních informací řadu měsíců štěpily pražskou TOP 09.

Strana pod vedením Hudečka skončila ve volbách v Praze těsně druhá za vítězným hnutím ANO.

Vávra tento výsledek označil za prohru TOP 09. Už v pondělí naznačil, že je na vině právě Hudeček. Primátor zase vyzval svého rivala Vávru k odchodu ze strany.

Stalo se tak v úterý poté, co média zveřejnila fotografie Vávry z údajné narozeninové oslavy vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky.

Povolební situaci v Praze navíc rozvířila i informace šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, který v pondělí oznámil, že se Hudeček před časem ucházel o možnost vést pražskou kandidátku hnutí.

Primátor to odmítl. Řekl, že dostal nabídku, kterou ale nepřijal. „V žádném případě nehodlám vstupovat do klubu zastupitelů ANO,“ ujistil po dnešní rezignaci Hudeček.

Tomáš Hudeček a Jiří Vávra | Foto: Český rozhlas

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Praha | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Karlík, Simona Bartošová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme