Budoucí zubaři učí děti na základních školách, jak se správně starat o chrup

Studenti zubního lékařství vyrážejí na základní školy, vyzbrojeni několika druhy kartáčků, pastou, zubní nití i ústní vodou. Protože už nejsou povinné návštěvy zubařů ve školách, snaží se alespoň tímto způsobem o osvětu. Navštívili i Základní školu svaté Voršily v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

1. Český den zdravých zubů

1. Český den zdravých zubů | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Ve třídě právě zvoní na hodinu, sedmáci ale mají na lavicích místo učebnic zubní kartáčky. Přišli k nim totiž studenti zubního lékařství a na velkém modelu zubů předvádějí správné čištění.

„Kolik děláme kroužků u každého zubu? Osm až deset, správně,“ zkouší žáky Václav Lampart. Dětem pak nezbývá než předvést, co se naučily.

Tereza nemá k péči o zuby moc vřelý vztah. „Většinou večer zuby zapomínám čistit. Používám jenom pastu a kartáček, nic víc,“ připouští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí zubaři učí děti na základních školách, jak se správně starat o chrup

To její spolužačka Eliška je na tom o poznání lépe – používá i mezizubní kartáčky. „Řekla bych, že si čistím zuby tak, jak mám, akorát jsem to dělala špatně z té vnitřní strany. Ale už to umím,“ upozorňuje.

Budoucí zubaři hodnotí žáky v zásadě pozitivně. „Už jsou v sedmé třídě, takže už celkem zvládají, mají motoriku lepší než třeba prvňáci,“ říká Adéla Šimíčková. „Kazů jsem na první pohled moc neviděl,“ dodává její kolega Václav Lampart.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme