Akademie třetího věku v Kutné Hoře funguje už 27 let. Je o ni stále zájem

Pro některé kutnohorské seniory je způsobem, jak zůstat aktivní a v kontaktu s lidmi, Akademie třetího věku. Ani po více než čtvrt století nemají pořadatelé přednášek nouzi o posluchače. Touha dozvědět se něco nového ve spojení s přátelskou atmsférou je stále velkým lákadlem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posluchačky Akademie třetího věku

Posluchačky Akademie třetího věku | Foto: Michal Trnka

„Začínáme sedmadvacátý ročník Akademie třetího věku, kterou pořádá Český červený kříž,“ zahájila přednášku zakladatelka kutnohorské akademie Olga Jurková.

Její úvodní slova zazněla před zcela zaplněným sálem jednoho z hotelů v centru města. U stolů nedočkavě čekalo na první letošní přednášku kolem padesáti posluchačů.

„Chodí většinou ženy, středoškolačky, které mají zájem se dále vzdělávat. Muži se zaleknou počtu žen, ale občas nějaký přijde. Ženy říkají: ,Vždycky jim doma vykládáme, co bylo‘,“ usmívá se organizátorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akademii třetího věku v Kutného Hoře navštívil reportér ČRo Michal Trnka

Už více než dvacet let je pravidelnou posluchačkou akademických přednášek čtyřiadevadesátiletá Růžena Kudlová. Přednost u ní mají zdravotnická témata. „Je záslužné, že se lidi staršího věku mohou sejít a popovídat si, co je nového v rodině nebo v politice,“ pochvaluje si seniorka.

Do přednáškového sálu pravidelně usedá i Hana Pařížková. „23 let jsem měla ochrnutého muže a přednášky mi hodně daly. Věděla jsem, jak mu pomoct a kam se obrátit, byl to pro mě veliký přínos,“ říká.

První přednáška letošního ročníku kutnohorské akademie byla o zemi mnoha kontrastů - Srí Lance. Na poznávací dovolené tam byla úřednice Jitka Černá, která své zážitky přišla vyprávět ostatním.

Při přípravě akademie je nejtěžší právě výběr témat: „Nechceme lidem pořád vykládat, jak se mají chovat, aby byli zdraví. Začali jsme vzdělávacím cyklem 12 přednášek, kde máme témata od architektury po kulturu, cestování a většinou historii,“ přibližuje Olga Jurková náplň setkávání.

Důkazem, že přednášky mají svůj smysl, je zejména velký zájem starších lidí. „Vždycky, když končíme cyklus, ptají se, jestli to bude i příští rok,“ těší organizátorku Olgu Jurkovou.

Michal Trnka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme