Lázně Jáchymov překonaly krizi, Češi znovu jezdí na léčebné pobyty

Do českých lázní se po delším propadu opět vracejí klienti. Pobyt jim omezila vyhláška ministerstva vnitra před dvěma lety. Nedovolila pojištěncům jezdit na léčebné pobyty každý rok, ale jen jednou za 24 měsíců. Lázně Jáchymov na Karlovarsku kvůli tomu musely propouštět zaměstnance a uzavírat objekty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lázně Jáchymov

Lázně Jáchymov | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„Zůstat bez práce v dnešní době? To nejde. Ta nejistota byla deprimující, bylo to šílené,“ vzpomíná na období před dvěma lety paní Romana. I jí hrozilo, že kvůli úbytku českých klientů v lázních Jáchymov přijde o práci. Romana už se teď usmívá a je spokojená:

„No určitě jsem, protože hledat v dnešní době práci je strašně těžké. Když někde řeknete, že máte děti, tak odvětí, že se ozvou. A samozřejmě se nikdo neozve.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi znovu jezdí na léčebné pobyty a lázně Jáchymov proto nemusí propouštět. Zajímala se Andrea Strohmaierová

Lázně Jáchymov pomáhají lidem, kteří mají problémy s pohybovým aparátem. Takových lidí je v České republice opravdu hodně. Pro ně je léčebný pobyt vysvobozením proti nekonečné bolesti.

Celých 20 let jezdí do Jáchymova Petr z Křivoklátska. Diagnóza zní Bechtěrevova nemoc. Několik měsíců ležel na posteli a znovu se učil chodit. Lékař mu řekl, že skončí na vozíku. Neskončil, pomohly mu lázně, pravidelně každý rok v Jáchymově a nemoc nemá šanci.

„Díky tomu lezu po skalách a jezdím do hor. S tou chorobou jde žít, ale člověk se musí hýbat, cvičit. Ten radon je na tuto diagnózu jedinečný. Opravdu to tu funguje, jinak bych sem nejezdil,“ říká.

Těžké období překonáno

V roce 2012 kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví hrozilo, že lázně Jáchymov budou muset několik objektů uzavřít. Během jednoho roku přišly o čtyři a půl tisíce českých klientů. Ředitel lázeňského domu Curie Karel Denk se do tohoto období nerad vrací.

„Stáli jsme před rozhodnutím, jestli budeme po určitou část roku provozovat všechny budovy, které jsou v našem středisku. Obhospodařujeme celkem osm lázeňských hotelů,“ uvádí.

V tuto chvíli už je situace úplně jiná. Pokoje jsou znovu plné, stejně tak kavárny i restaurace. Češtinu tady slyšíte na každém kroku. Takový zájem o lázně Karla Denka překvapil:

„Neočekávali jsme takový prudký nárůst. Ten opětovný nárůst klientů si vyžádal, abychom lidi opět nabrali.“

V současné době jsou pojištěnci v lázních tři neděle. Od příštího roku se pobyt opět prodlouží na čtyři týdny. Lázně díky tomu přijmou další zaměstnance a chtějí také investovat do nutných oprav jednotlivých objektů.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme