Ve žďárském kostele se rodina i přátelé rozloučili se zavražděným studentem

Stovky lidí se ve Žďáru nad Sázavou rozloučily s 16letým studentem zavražděným v místní obchodní akademii. Psychicky nemocná žena ho ubodala, když šel na pomoc napadené spolužačce. Smuteční síň se zaplnila do posledního místa, davy truchlících se shromáždily i před vchodem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pohřeb zavražděného studenta dorazily do smuteční síně na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou stovky lidí

Na pohřeb zavražděného studenta dorazily do smuteční síně na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou stovky lidí | Zdroj: ČTK

Chlapcova rodina i jeho nejbližší přišli do kostela na Zelené hoře už hodinu před začátkem obřadu. Dorazili také představitelé města a obyvatelé vesnice Nížkov, kde 16letý Petr žil.

Na obchodní akademii byla kvůli pohřbu zkrácena výuka, chlapcovy spolužáky přivezly přímo ze školy autobusy. Na pořádek u smuteční síně dohlížely desítky policistů. S organizací pomohli také žďárští dobrovolní hasiči, mezi které Petr patřil.

„Byl to hrdina. Budeme si ho pamatovat jako správného kluka, který nás zachránil,“ řekla jedna z Petrových spolužaček před bílou rakví bohatě vyzdobenou květinami.

Schizofrenie patří k závažným duševním poruchám. Lidé nemocní schizofrenií ztrácejí kontakt s realitou, slyší nebo vidí věci, které nejsou skutečné, a pod vlivem svých představ pak jednají neobvykle a nepřiměřeně. Více o této chorobě si můžete poslechnout zde.

Během křesťansky vedeného obřadu na Petra zavzpomínala jeho teta, promluvil zástupce školy, žďárská starostka Dagmar Zvěřinová i starosta Nížkova Jan Mokrý. Na závěr přečetl kněz Tomáš Holý dopis rodičům od kardinála Dominika Duky.

Emotivní náladu v obřadní síni řada mladých lidí nevydržela, některé z nich museli ošetřit zdravotníci. Poslední rozloučení se přenášelo také na obrazovku před vchodem. Pod ní byl stolek s fotografiemi mrtvého studenta i kondolenční listina.

Škola už Petra navrhla na Cenu Michala Velíška. Uděluje ji každoročně Nadace ADRA lidem, kteří prokázali statečnost v situacích, při nichž jde o záchranu lidského zdraví či života.

Na spontánně vzniklých pietních místech u školy i v Nížkově zapalují lidé svíčky. V kondolenčních arších přístupných na žďárském městském úřadě se zatím sešly desítky podpisů, další lidé vyjadřují soustrast e-maily.

Ve Žďáru nad Sázavou se lidé naposledy loučí se zavražděným studentem | Foto: Hana Mikulincová

Studenta minulý týden v úterý ubodala ve škole 26letá žena trpící schizofrenií. Zranila také dvě studentky a policejního vyjednavače. Policie ženu obvinila z vraždy a braní rukojmí, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

Útočnice dorazila do střední školy ve Žďáru nad Sázavou kolem půl osmé ráno. Bez varování zaútočila na 17letou studentku. Replikou vojenského nože jí mířila na břicho.

Dívce však přišel na pomoc 16letý spolužák, a tak se žena zaměřila na něj. Bodla ho do hrudníku a chlapec na následky zranění později zemřel. Studentce se podařilo utéct.

Žena vzápětí chytla další studentku střední školy, bodla ji do břicha, a pak ji držela v šatnách jako rukojmí. Nakonec zranila i policejního vyjednavače, který se za dívku v průběhu vyjednávání vyměnil.

Ve Žďáru nad Sázavou se lidé naposledy loučí se zavražděným studentem | Foto: Hana Mikulincová

ČTK, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme