Umělec, nebo vandal? Městské hradby v Chrudimi kdosi vyzdobil obrazy zvířat

Neznámý umělec vyzdobil část chrudimských městských hradeb. Na šedivé masivní zdi se objevili kamzíci, laně a další zvířecí motivy. Autora město nezná a také není úplně jednoduché určit, jestli se dají takto upravené hradby považovat za vandalský kousek, nebo naopak originální umělecké dílo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresby na hradbách v Chrudimi

Kresby na hradbách v Chrudimi | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Podle mě je to přírodní sgrafito. Je to vlastně nějakým způsobem odstraněná špína z hradeb,“ obhlíží novou „přírodní galerii“ chrudimský výtvarník Richard Herbst.

„Nic podobného jsem v životě neviděl, a pokud se mi podaří seznámit s autorem, což by bylo moje velké přání, tak bych mu složil díky. Ten kumšt je tam na prvním místě, na druhém místě je ten vtip, využití mechů, lišejníků, prasklin ve zdi. To je něco neskutečného,“ dodává s obdivem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neznámý umělec vyzdobil chrudimské městské hradby. Na kresby se byl podívat reportér Josef Kopecký

Na chrudimské radnici už ale takové nadšení nepanuje. Zdi sice autor svým dílem nepoškodil, mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová přesto upozorňuje, že podobné obrazy na městské objekty nepatří.

„Malby jsou samozřejmě nelegální. Není možné připustit, aby na objektech, chodnících nebo jinde lidé vytvářeli různá dílka, ale v některých případech je asi možné přimhouřit oko.“

Žádná úklidová četa s kartáči se tak na hradby nechystá. „V tomhle případě budeme určitě tolerantní,“ potvrzuje mluvčí radnice.

Kresby na hradbách v Chrudimi | Foto: Josef Kopecký

Richard Herbst má jasno: ten, kdo kamzíky vytvořil, žádný vandal není.

„V žádném případě vandalismus, je to zkrášlení běžného života. Jsem přesvědčen, že to tvořil někdo, kdo má rád lidi, protože nám tady dal svoje dílo k dispozici bez nároku na honorář. A to je v dnešní době úžasné,“ míní výtvarník.

Originální výzdoba na zdech zůstane minimálně do té doby, než zase zaroste lišejníkem.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme