Vynález brněnských studentů propojuje hasiče a záchranáře. Ti pak pracují rychleji

Většina výjezdových vozidel jihomoravských hasičů a záchranářů už je vybavená moderním systémem GINA. Vynález studentů brněnského Vysokého učení technického zobrazuje aktuální pozice všech záchranářských automobilů. Každý třetí zásah zvládnou lidé v autech s modrými majáčky rychleji než dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči nacvičovali v Cholticích u Pardubic zásah při požáru hudebního klubu

Hasiči nacvičovali v Cholticích u Pardubic zásah při požáru hudebního klubu | Foto: HZS Pardubického kraje

Podle operačního důstojníka Davida Jirouše systém dobře zafungoval třeba u včerejší hromadné nehody na dálnici D2, kam hasiči dorazili jako první.

„Velitel měl informaci, že zdravotnická záchranná služba s několika sanitkami je těsně za námi, a proto se mohl věnovat vyprošťovacím pracím a ne první pomoci,“ uvedl Jirouš.

Lepší spolupráci si chválí i záchranáři. „Někdy je potřeba opravdu dlouhé hledání pacienta, je to výrazně jednodušší, protože se vzájemně vidíme,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová .

Systém nyní testují i další kraje v Česku a o jeho využití v krizových situacích se zajímají i odborníci z Organizace spojených národů.

Tomáš Jelen, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme