Zimní přípravy silničářů vrcholí, v Ostravě už mají k dispozici čtyři sypače

Na první vločky i namrzlé silnice jsou už připraveni nejen silničáři na horách, ale i ve městech. Ostrý zimní provoz sice začíná až prvního listopadu, ale třeba v Ostravě už mají v pohotovosti první sypací vozy. Čistit od sněhu budou letos ostravští silničáři skoro 400 kilometrů cest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říčany - silničáři v ulicích

Říčany - silničáři v ulicích | Foto: Pavel Pavlas

Podle vedoucího zimní údržby Ostravských komunikací Pavla Króla už mají místní silničáři k dispozici první čtyři sypače, ostatní vozy na svoji zimní proměnu teprve čekají.

„Intenzivně přestavujeme vozidla na zimní provoz. Vozidla jsou víceúčelová, v létě jsou to například zametače, kropicí vozy a v zimě vyměníme nástavby a dáme tam sypače,“ popisuje Król.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravští silničáři se připravují na zimní sezónu, zametače a kropicí vozy se mění na sypače.

Hlavně kvůli ledovce musí občas silničáři zasahovat i před zimní sezonou. „Stává se, že v říjnu vyjíždíme k preventivním zásahům, převážně na mosty,“ dodává.

Předešlá zima byla na sníh chudá, třeba v lednu místo plužení silničáři opravovali výtluky. A většina zásob soli, která je ve skladu, zbyla z loňska.

„Největší spad sněhu, který pamatuju, byl přelom roku 2006, 2007. A taky si vzpomeňme dva roky zpátky na Velikonoce, kdy napadlo 40 centimetrů sněhu,“ říká vedoucí zimní údržby Ostravských komunikací.

Letos bude se sněhem a ledem v Ostravě bojovat 22 sypačů společně s dalšími nákladními auty a traktory s pluhy.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme