Divadlo pod Palmovkou se opravy dočká zřejmě až v příštím roce

Kdy začne oprava Divadla pod Palmovkou, stále není jasné. Pravděpodobně to ale bude až v příštím roce. Na jaře roku 2013 poničila velká voda kotle i vzduchotechniku. Ředitel divadla Michal Lang tehdy doufal, že se začátkem letošní sezóny budou opravy divadla hotové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou | Foto: Filip Jandourek

„Musí proběhnout všechna schvalovací řízení, všechna výběrová řízení na dodavatele, na projektanty, a to znamená, že bychom tady mohli začít hrát od příští sezóny,“ zněla celkem optimisticky slova Michala Langa na jaře roku 2013.

Teď, po roce a půl, se ředitel sám sobě směje. Firma, která má Divadlo opravit je už sice dávno vybraná, projekt ale ještě neschválili radní hlavního města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo pod Palmovkou se opravy dočká zřejmě až v příštím roce. Důvody zjišťovala Magdalena Medková

„To všechno vyplývá z našeho oblíbeného zákona o zadávání veřejných zakázek, který má své procesy, své termíny, své lhůty. Nejdřív vybíráte projektanta, potom dodavatele. Čili ve výsledku se vlastně kratší dobu staví a projektuje a delší dobu vybírá, tak si to dneska stojí,“ vysvětlil situaci radní Václav Novotný z TOP 09.

Kvůli složité administrativě ztrácí ale Divadlo pod Palmovkou peníze. Premiéry má v jiných divadlech, kde platí vysoký nájem. I proto se diváci nedočkají žádné reprízy.

„Hrát ty věci a nereprízovat je, to je pro všechny těžké. Všichni jsou strašně stateční, tak doufám, že nás to třeba všechny posílí, ale nejde to do nekonečna. Snad nám legislativa to razítko dá, půjde to do rady a bude s moct začít rekonstruovat,“ poznamenává Michal Lang.

Zaplavený suterén Divadla pod Palmovkou dne 6. června 2013 | Foto: archiv Divadlo pod Palmovkou

V divadle pod Palmovkou po povodni nefunguje topení ani vzduchotechnika, herci sice na jevišti pořád zkouší, v zimě se ale s jevištěm budou muset rozloučit.

„Na jevišti to celkem jde, v hledišti je zima. Zatím existujeme, ale až udeří mrazy, tak to takhle samozřejmě nepůjde a budeme muset dům opustit,“ dodává ředitel divadla.

Podle radního Václava Novotného by oprava divadla mohla začít v příštím roce. Záležet ale bude na nové politické reprezentaci.

„Kdyby to mělo trvat déle, tak už bychom museli měnit věci. Už by to bylo neúnosné, už teď je to hodně těžké,“ uzavírá Michal Lang.

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme