Silničáři na Ústecku se připravují na zimu, učí se jezdit v extrémních podmínkách

Slalom, jízda zručnosti nebo brždění na mokré silnici. To všechno si teď zkoušejí řidiči sypačů na polygonu v Mostě. Silničáři se tak připravují na extrémní podmínky, které je mohou v zimně na cestách potkat. A nové školení si pochvalují. Díky němu budou prý líp vědět, jak v krizových chvílích několikatunový kolos ovládat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvik silničářů se sypači na automobilovém polygonu v Mostě

Výcvik silničářů se sypači na automobilovém polygonu v Mostě | Foto: Jan Beneš

„Start bude zde v této garáži do ruky, ideálně pravé, dostanete kelímek s vodou. Pravou ruku doporučujeme proto, že si představujeme, že pravou rukou ovládáte tu vaši technologii. S kelímkem budete muset projet slalom.“

Instruktor polygonu v Mostě Antonín Vohradský vysvětluje dvěma desítkám řidičů sypačů, kudy povede trať jízdy zručnosti. V pravé ruce budou mít kelímek s vodou, v reálu totiž pravou rukou ovládají sypání soli nebo pluh. Kelímek musí na konci odevzdat nevylitý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silničáři Ústeckého kraje trénují na polygonu v Mostě jízdu se sypačem v extrémních podmínkách. Natáčel Jan Beneš

K prvnímu sypači míří řidič ústecké Správy a údržby silnic Lucien Schmieder a vydává se na trať.

Pomyslná garáž je úzká, akorát na auto. Následuje slalom a pak couvání zpět do garáže. Schmieder si test pochvaluje. „Vyzkouší se auto, co dokáže, co se s ním dokáže, co řidič umí ovládat,“ říká.

Výcvik silničářů se sypači na automobilovém polygonu v Mostě | Foto: Jan Beneš

To je také důvod, proč ústečtí silničáři před zimou řidiče školí na jízdu v extrémních podmínkách. S prvním sněhem už na trénink nebude čas.

„Učí se jezdit na neočekávaných překážkách, na vodě, v zatáčkách, jezdí mezi kužely, učí se couvat na čas. Chtěli bychom takto postupně procvičit všechny řidiče,“ informuje Lenka Holovská z ústecké Správy a údržby silnic.

Na nástrahy zimní vozovky tedy ústečtí silničáři připravení budou. Jestli budou připraveni i na odklizení prvního letošního sněhu, se teprve uvidí.

Výcvik silničářů se sypači na automobilovém polygonu v Mostě | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme