Nevidomý zastupitel Bystřice pod Hostýnem chce prosadit internetový audiozáznam

Petru Loupanci je 37 let a od narození je slepý. Žije s rodinou v Bystřici pod Hostýnem a nově se tam stal městským zastupitelem. Jako první chce v zastupitelstvu prosadit internetový audiozáznam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bystřice pod Hostýnem, zámek

Bystřice pod Hostýnem, zámek | Foto: Lubomír Vylíčil

„Když jsem se podíval, kolik hlasů jsem dostal, tak jsem si říkal: No budu se s tím muset nějak poprat,“ prozrazuje Petr Loupanec.

Reakce podle něj byly různé: „Někteří gratulovali, podávali ruku a byli rádi. Říkali, že mě volili. S vyložené otevřenou negativní reakcí jsem se nesetkal, ale v hlase poznáte, že si lidi myslí svoje,“ uvádí.

Petr Loupanec má tři děti a rovněž nevidomou ženu. Všichni jejich potomci jsou zdraví. Žena ho v kandidatuře podporovala. Do voleb šel jaké nezávislý ze sedmého místa, lidé ho ale vykřížkovali až na pozici lídra. Nečekal to.

Přehrát

00:00 / 00:00

S novým zastupitel Bystřice pod Hostýnem - nevidomým Petrem Loupancem - natáčel redaktor Pavel Sedláček

„Vysvětluji si to tak, že mě tu lidi v podstatě znají. Měsíčně obsloužím určitý počet klientů. A když každý z těch klientů řekne dalším dvěma třem čtyřem lidem, tak to je ten počet hlasů, které jsem potom dostal,“ myslí si.

Nevidomý masér je v Bystřici pod Hostýnem skutečně známou postavou. Stačí zajít do jednoho z obchůdků na náměstí, potkat Marii Pospíšilovou, vyslovit jméno Petr Loupanec, a ledy tají.

„Pana Loupance znám. Je to úžasný člověk, chodím k němu na masáže. Je velice komunikativní a jsem ráda, že se tam dostal,“ přeje mu paní Pospíšilová.

U výkladu knihkupectví stojí paní Jiřina. Neprozradí, zda-li nevidomého zastupitele volila, nicméně mu fandí.

„Tak je to něco zvláštního. Já bych mu přála hodně štěstí . Ať se mu to daří, ať něco změní. Mám ale obavu, aby toho někdo nezneužil,“ varuje paní Jiřina.

Braillovo písmo, nebo hlasový výstup

Petr Loupanec má na vedení města, vzhledem ke svému hendikepu, jediný speciální požadavek: „Bude potřeba, abych v dostatečném předstihu dostal materiály v elektronické podobě. Pak si s nimi budu muset poradit. To znamená převést si je do Braillova písma, nebo tyto zdigitalizované materiály přečte hlasový výstup počítače."

Komunální politiku sleduje už léta. Už ví, co chce v zastupitelstvu prosadit jako první. „Jedno z mých osobních témat je audiozáznam zastupitelstva na internetu. Aby si lidé mohli tento záznam zpětně přehrát,“ přeje si.

Petr Loupanec má jednu velkou výhodu. Ze své masérny bude na zastupitelstva chodit na radnici jen zhruba padesát metrů.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme