Odvolací soud potvrdil podmínku pro Březinu, může přijít o post radního

Pražský zastupitel a možný budoucí radní pro dopravu Karel Březina z ČSSD podváděl v pražském dopravním podniku. Dubnový rozsudek obvodního soudu, který Březinovi uložil roční podmíněný trest s 15měsíční zkušební dobou, dnes pravomocně potvrdil odvolací senát Městského soudu v Praze. Politik podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Kvůli případu by ale mohl přijít o křeslo v pražské radě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK pražské ČSSD k aktuální situaci v koalici na pražské radnici, Karel Březina

TK pražské ČSSD k aktuální situaci v koalici na pražské radnici, Karel Březina | Foto: Filip Jandourek

Obžaloba tvrdí, že Březina jako tehdejší předseda dozorčí rady dopravního podniku neoprávněně pobíral odměny.

Podle zákona totiž neměl v podniku vůbec figurovat, protože v minulosti působil v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na kterou byl uvalen konkurz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pravomocný verdikt v případu Karla Březiny ovlivní koaliční vyjednávání v Praze, řekla možná budoucí primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

V takovém případě pak platí tříletá zákonná lhůta, po kterou dotyčný nesmí vstoupit do orgánů jiné firmy.

Březina své dřívější působení v čestném prohlášení zamlčel. Podle obhájce Vojtěcha Novotného ale jednal na doporučení právníků.

„Klient v radách působil, nicméně tato věc je poměrně velmi specifická a v rámci trestního řízení se několikrát prokazovalo, že řada právníků má na věc jiný názor. Proto si klient nechal zpracovat právní stanovisko, které bylo předloženo v průběhu řízení,“ řekl Novotný.

Odvolací soud se však domnívá, že Březina klamal dopravní podnik záměrně. Podle soudkyně Evy Burianové měl bývalý ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana dostatek zkušeností z dozorčích rad jiných podniků, aby věděl, že jednal protiprávně.

„Soud přistoupil na argumenty obžaloby, takže já jsem spokojená,“ přivítala dnešní verdikt žalobkyně Šárka Pokorná.

Dopravní podnik hlavního města Prahy. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Naopak Březinovi právníci soud opakovaně nařkli z podjatosti.

„Spatřujeme ji ve způsobu, jakým odvolací senát odůvodňoval svá rozhodnutí, jak komentoval některé důkazy a koneckonců i v tom, jakým způsobem rozhodoval, protože ve věci čtyřikrát klienta zprostil obžaloby a na určitý tlak, který byl vytvořen ze strany městského soudu, pak došlo k jeho odsouzení,“ upozornil Novotný.

Na odměnách v dopravním podniku si Březina přišel na 290 tisíc korun, nařčení z podvodu ale odmítá.

Sám dnes k odvolacímu řízení nepřišel a po celé odpoledne nezvedal telefon. Médiím ale vzkázal, že se dál cítí nevinný a podá dovolání.

Březina by mohl přijít o post radního

Pravomocný rozsudek by teď mohl zkomplikovat povolební vyjednávání na pražském magistrátu. Březina totiž vede koaliční jednání za sociální demokracii a je kandidátem na pražského radního pro dopravu.

Jestli dnešní výsledek odvolacího řízení jednání mezi ČSSD, hnutím ANO a Trojkoalicí skutečně nějak ovlivní, by mělo být jasné v pátek.

„Budeme čekat na to, jak se k tomu postaví naši koaliční partneři při vyjednávání. Karel Březina mi nicméně poslal esemesku, že nebude stát v cestě úspěšnému dohodnutí koalice, když bude jeho osoba překážkou,“ upřesnila pravděpodobná budoucí primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

„Asi je nepochybné, že verdikt soudu bude hrát roli,“ připustil šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, že by Březina kvůli rozsudku mohl o post v pražské radě přijít.

Simona Bartošová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme