Lidé se o hroby málo starají, většinou chodí jen o Dušičkách, tvrdí správy hřbitovů

O dušičkovém víkendu jsou hřbitovy plné lidí, kteří přijdou zavzpomínat na své blízké. Velká část lidí tento svátek každoročně pojme jako příležitost k úklidu hrobu. Při procházce po brněnském ústředním hřbitově ale narazíte i na hroby zarostlé plevelem, které zdobí jen staré umělohmotné květiny. Podle správy hřbitovů je takových hrobů až třetina. Těm, kdo je mají pronajaté, přitom hrozí podle zákona pokuta, pokud se o hrobové místo dobře nestarají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitov. Dušičky

Hřbitov. Dušičky | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

O Dušičkách není možné u Ústředního hřbitova v Brně zaparkovat a hlavní bránou projdou za minutu desítky lidí. Hodně z nich si sebou nese kyblík nebo lopatku, aby upravili místo posledního odpočinku svých blízkých.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údržbě pronajatých hrobů, která je ze zákona povinná, natáčela redaktorka Tereza Kadrnožková

„Při procházce hřbitovy vidíte určitý počet neudržovaných hrobů. Jedny hroby jsou nepronajaté, které jsou volné, a tam v rámci našich kapacit jednou dvakrát do roka je upravíme a uklidíme alespoň náletový plevel a podobně,“ říká ředitele Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

Podle něj jsou ale takové hroby často lépe upravené než ty, které jsou pronajaté. Lidé se o ně totiž podle ředitele málo starají.

„Chodí na hřbitovy jenom jednou za rok právě na Dušičky. V průběhu celého roku je to jednoznačně vidět, když třeba v létě vidíte na hrobech ještě věnce, které tam byly instalovány na Dušičky,“ vysvětluje ředitel Šamšula.

Na hřbitovy lidé chodí nejčastěji na významné svátky, jako jsou Dušičky, Vánoce a Velikonoce. Pořád ale naštěstí zůstává poměrně velká skupina těch, kteří se o hroby starají, a to pravidelně, potvrzuje to i jedna z návštěvnic:

hroby | Foto: Marián Vojtek

„Ometu listí, trochu to umyji, upravím, dám sem květiny. Chodím sem každý měsíc. Někdo chodí poctivě - každý týden, každý den. Podle toho, jaké asi měli vztahy s odešlými.“

Lidé, kteří nechávají hroby ležet ladem, by měli zpozornět. Pokud se totiž o pronajaté místo nestarají, hrozí jim ze zákona pokuta, tvrdí Marek Šamšula:

„Není to v souladu se zákonem o pohřebnictví, s řádem pro veřejná pohřebiště, ani s nájemní smlouvou. Jedná se o přestupek, za který mohou být i sankcionováni.“

Bez pravidelné údržby jsou i hroby, které už nikdo neplatí, protože jim propadla nájemní smlouva. A takových míst je na ústředním hřbitově až čtvrtina.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme