Kvůli nálezu další letecké pumy evakuovali v Dolní Lutyni na Karvinsku 500 lidí

Policisté asi na čtyři hodiny evakuovali stovky obyvatel Dolní Lutyně na Karvinsku. Stavaři tam totiž dnes odpoledne opět narazili na nevybuchlou munici z druhé světové války. Uzavřen kvůli tomu byl i hlavní tah na Bohumín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR. Ilustrační foto

Policie ČR. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Opatření se týká 133 rodinných domů a celkem asi 500 lidí. S evakuací nám pomáhají členové pořádkové jednotky a hasiči,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Přivolaný pyrotechnik nejprve nevybuchlou leteckou pumu vykopal, pak zneškodnil rozbušku a nakonec byla munice odvezena. Lokalita v okruhu 500 metrů od místa nálezu zůstala uzavřena zhruba do půl sedmé večer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pyrotechnici zneškodňují v Dolní Lutyni na Karvinsku leteckou pumu z druhé světové války. Evakuováno bylo 500 lidí

Evakuovaní našli azyl na obecním úřadě, další vyrazili na nákupy a zaplnila se i místní hospoda. Obyvatelé domova pro seniory, který také stojí v ohrožené oblasti, se přemístili do kulturního domu. Většina z nich se špatně pohybuje a evakuace pro ně byla namáhavá.

Stejná situace se opakovala už podruhé. Na stejném staveništi, jen několik centimetrů od dnešního nálezu, objevil ten samý bagrista leteckou pumu sovětské výroby i v sobotu. Zneškodnění munice tehdy trvalo asi tři hodiny.

Pamětníci si vzpomínali, že na místo v roce 1944 během náletu na nedaleké železárny dopadly dvě bomby. Další dvě letecké pumy podle nich dopadly i na místní pískovnu. V minulosti se tam ale zatím našla jen jedna z nich.


Zvětšit mapu

ČTK, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme