V okolí muničního skladu ve Vrběticích policisté instalují výstražné cedule a pásky

Pomocí výstražných cedulí a pásek dnes začali policisté vyznačovat prostor v okolí zničeného muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, kam je zakázán vstup. Z areálu, který od včerejška střeží společně s policií i armáda, se stále ozývají neřízené exploze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Opatření mají zabránit vstupu do okruhu 1200 metrů od epicentra výbuchu.

Přesný počet výstražných cedulí není určený, policisté jich použijí takové množství, aby byla celá lokalita obehnaná. Kde není možné cedule ukotvit, jako například ve výběhu hospodářských zvířat, přicházejí na řadu policejní pásky.

V areálu pracují pyrotechnici, k samotnému epicentru se však ještě nedostali. Mohou k němu až poté, co se sedm dnů za sebou neozvou neřízené exploze. Dopoledne zaznamenala policie tři detonace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jestli mají obyvatelé Vrbětic a okolí dostatek informací, mluvili poslanec Fiedler (Úsvit) a hejtman Zlínského kraje Mišák (ČSSD)

Vláda rozhodla, že na místo pošle stovku vojáků. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD mimo jiné dostal za úkol do měsíce zpracovat analýzu, jestli jsou české zákony pro soukromé sklady munice dostatečně přísné.

O situaci v muničním skladu ve Vrběticích diskutovali dnes také poslanci. Podle předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury totiž nemají obyvatelé obce od vlády stále dost informací. „Vy říkáte, že bojujete za občany, přitom jim zatajujete informace, ti lidé jsou naprosto bezmocní,“ prohlásil.

O bezradnosti místních svědčí podle poslance hnutí Úsvit Karla Fiedlera zejména petice, která vznikla minulý čtvrtek, kdy do Vrbětic zamířili ministři obrany a vnitra. Dnes má prý už asi 1200 podpisů.

Stropnický: Nešiřte paniku

„Kdyby úřady na krajské i státní úrovni byly schopny občany vyrozumět tak, aby je upokojily, aby je uklidnily, tak by se občané asi po této diskuzi tak houfně nepodepisovali pod tu petici,“ myslí si Fiedler.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák z ČSSD nesouhlasí s tvrzením, že vedení kraje obyvatele neinformovalo včas. Vše podle něj ztěžovala skutečnost, že se jednalo o vojenský objekt, a měl tedy výjimku ze zákona o prevenci závažných havárií.

Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, jejíž celkové množství v 27 skladech areálu bylo odhadováno na 1000 tun. Na zasedání vlády v pondělí se však hovořilo dokonce až o 15 000 tunách munice.
Zdroj: ČTK

„Muselo se postupně zjišťovat, co tam je. Dostávat složitě podklady od vlastníka, respektive správce. V tom vidím ten problém, že se k informacím dostávali občané postupně – ale tak jako my všichni. Jak jsme se k informacím dostali, tak jsme je občanům dávali,“ zdůraznil.

„Dneska si ti lidé přejí, aby to tam nebylo, s čímž souhlasím, v tom je podporuji. Na druhou stranu bylo otevřeně řečeno, že odvoz munice bude trvat v měsících a vyčištění prostoru může trvat i rok,“ dodal Mišák.

Ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický poslance varoval před šířením paniky. Připomněl, že armáda už na místě pomáhá. „To, co vládní usnesení nařídilo, armáda splnila obratem, situace se tam zklidňuje.“

Ministr Stropnický se chystá poslance výboru pro obranu podrobně o situaci ve Vrběticích informovat na příštím jednání.

Andrea Kratinová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme