Silnice R6 z Karlových Varů do Prahy bude zřejmě hotová v roce 2030

Rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou bude zřejmě dokončena v roce 2030. Záleží ale na úspěšnosti při výkupech pozemků. Už příští rok má začít stavba dalších tří úseků na této trase, a to Nové Strašecí - Řevničov a obchvaty Řevničova a Lubence. Dnes to na jednání v Karlovarském kraji potvrdil ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná opětovná výstavba rychlostní silnice R6 na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje

Začíná opětovná výstavba rychlostní silnice R6 na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného z ČSSD sice termín 2030 není moc příznivý, úspěch to ale přece jen je, protože ministerstvo dopravy celou R6 přiřadilo k prioritám.

To znamená, že jakmile budou dokončené výkupy pozemků, okamžitě dojde na stavební povolení, výběrové řízení a k samotné stavbě. Je proto možné, že po celé R6 se nakonec řidiči svezou o několik let dříve. Podle plánu má být navíc nakonec celá ve čtyřech pruzích.

Výkupy pozemků jsou v gesci Ředitelství silnic a dálnic. V současnosti stále pokračují, nikoli však zcela bez potíží. Někteří majitelé pozemků totiž za parcely chtějí více peněz, než kolik určilo ministerstvo dopravy, tedy sto korun za metr čtvereční. Pokud se stát s vlastníky nedohodne, dojde na vyvlastnění, ale tím pádem i k prodloužení termínu dokončení silnice.

Obcím na trase se výrazně uleví

Příští rok začne stavba tří úseků na silnici I/6, a to část Nové Strašecí - Řevničov a obchvaty Řevničova a Lubence. Zde zbývá vykoupit už jen minimální počet pozemků, o nichž bude ŘSD s vlastníky opět jednat.

Starostové obcí, přes které teď jezdí obrovské množství osobních i nákladních aut, se na zahájení zmíněných tří úseků těší. Dopravní situace v obcích je katastrofická. Jsou chvíle, kdy lidé nemůžou ani přejít silnici. Navíc přibývá i pomníčků u silnice, která je v některých místech nebezpečná.

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta dostavbu R6 zastavil kvůli úsporám a nedostatku financí. Současný ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO řekl, že peníze byly i v minulosti, tedy i v době, kdy došlo k pozastavení prací.

Vázla však prý připravenost. Stát tak promarnil zbytečně tři roky, kdy se na R6 mohlo pracovat. Navíc je možné čerpat i evropské peníze. Celá R6 má stát téměř 22 miliard korun. Resort dopravy ale věří, že cena bude nižší.

Rychlostní silnice R6 | Foto: Regionální stavební sdružení Karlovy Vary

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme