Policie obvinila hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu z korupce

Policie obvinila předsedu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu pro podezření z přijetí úplatku. Novinářům to dnes oznámil v Praze sám Půta. On i vedení hnutí pokládají obvinění za nesmyslné a účelové. Půta plánuje, že proti obvinění podá stížnost. Do vyšetření případu prý nebude stát v čele STAN. Hnutí povede jeho první místopředseda a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikový sněm hnutí starostové a nezávislí, Martin Půta

Republikový sněm hnutí starostové a nezávislí, Martin Půta | Foto: Filip Jandourek

Obvinění souvisí podle Půty s projektem rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci. Projekt byl podle něj schválen předtím, než se stal hejtmanem a předsedou regionální rady ROP Severovýchod. Nový výbor jej zařadil na seznam rizikových s vícestupňovou kontrolou.

„Změna financování projektu vedla k tomu, že peníze měly být proplaceny až po jeho ukončení až na základě vyhodnocení závěrečné kontroly. K dnešnímu dni nebyly k tomuto projektu vyplaceny žádné evropské ani jiné veřejné peníze,“ říká Půta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) mluví o svém obvinění z korupce

Na policii v Jablonci nad Nisou se prý dostavil dnes ráno na základě žádosti o podání vysvětlení. Vyšetřovatel ho obvinil poté, co odpověděl na několik otázek ohledně projektu.

Hejtman je připraven s policií spolupracovat s tím, že žádný úplatek ani osobní zvýhodnění nepřijal.

„Já jsem zavázán mlčenlivostí, takže o spisu mluvit nemohu, ale musím se důrazně ohradit proti obvinění z přijetí úplatku, protože jsem nejen v případě tohoto projektu, ale ani v případě žádného jiného projektu nikdy v minulosti žádný úplatek ani žádnou jinou osobní výhodu nevzal ani nezískal," tvrdí hejtman.

Protikorupční policie obvinila kvůli dvěma libereckým projektům už na jaře osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů EU, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý. Vyšetřování se týká vedle rekonstrukce kostela Máří Magdalény za 65 milionů korun také oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany.

Plánuje, že proti obvinění podá stížnost. Vedení hnutí pokládá obvinění za nesmyslné a účelové. „Respektuji policii a její povinnost prošetřit informace které získá v rámci trestního řízení a jsem také připraven spolupracovat. Na druhou stranu vnímám obvinění politika jako docela závažnou a zásadní věc,“ podotýká Půta a pokračuje:

„Také proto jsem dnes informoval kolegy z předsednictva STAN a také celostátního výboru o tom, že do doby, než se věc prošetří a vyřeší, nebudu vykonávat funkci předsedy hnutí STAN, protože nechci, aby bylo spojováno s touto kauzou.“ O dočasném odchodu z čela Libereckého kraje neuvažuje:

„Jsem připraven 25. listopadu, kdy máme krajské zastupitelstvo, informovat podrobně jeho členy o celém případu, a jsem připraven dát svoji funkci k dispozici. Ale je to na rozhodnutí zastupitelů. Dobrovolně rezignovat nebudu. Rezignovat v situaci, kdy jsem přesvědčen, že obvinění je nespravedlivé, rozhodně nechci.“

Úplatek měl údajně činit řádově statisíce korun. Měl být prý předán mezi lednem a březnem minulého roku. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej obvinění Půty potvrdil. Případ dozoruje liberecká pobočka ústeckého krajského státního zastupitelství.

Vladimír Kroc, ČTK, Šárka Škapiková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme