Pyrotechnici našli ostatky dvou pohřešovaných zaměstnanců v muničním areálu ve Vrběticích

Pyrotechnici našli v blízkosti vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích ostatky lidských těl. Testy DNA potvrdily, že jde o oba pohřešované muže, pracovníky firmy Imex Group, jejíž sklad v areálu vybuchl. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf - policie - ilustr. foto

paragraf - policie - ilustr. foto | Foto: Ladislav Bába

Jak také uvedl, rodiny zemřelých už byly informovány. Muži byli pohřešováni ode dne výbuchu v polovině října.

„Můžeme tedy konstatovat, že oba pohřešovaní v souvislosti s tímto výbuchem byli ztotožněni a již můžeme hovořit o dvou obětech. Což je z hlediska právního i lidského samozřejmě posun,“ řekl ředitel policie zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Ve skladu explodovaly desítky tun munice. V areálu je podle pyrotechniků téměř 7000 tun munice.
Pramen: ČTK

Krátce po výbuchu hovořily odhady o škodách v řádu desítek milionů korun. Dnes ředitel Tkadleček uvedl, že následné náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice se vyšplhají na stovky milionů korun.

Ve Vrběticích o půlnoci v noci ze středy na čtvrtek vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu. Pyrotechnici ji stanovili k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách.

Proto nyní sedmičlenný tým pyrotechniků začal areál čistit. Do konce listopadu se bude jednat o úklidové práce. Experti zkontrolují sklady, a pokud bude vše v pořádku, začne se munice odvážet. „Munice, která bude převážená, musí být bezpečná,“ říká šéf pyrotechniků Michal Dlouhý.

O část munice má zájem kupec, zbytek se pak odveze s největší pravděpodobností do muničních skladů v Květné u Poličky.

Než ale budou celý areál a jeho okolí bezpečné, může to podle odborníků trvat až roky.

Munice se do skladu ve Vrběticích nesmí vrátit, říká tamní starosta

Číst článek


Zvětšit mapu

ČTK, Andrea Kratinová, mkp, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme